Шефът на Националният институт по паметници на културата Петър Петров

...
Шефът на Националният институт по паметници на културата Петър Петров
Коментари Харесай

Шефът на НИНКН: Кметът Здравко Димитров носи лично отговорността за унищожаването на двата склада в Тютюневия град

Шефът на Националният институт по монументи на културата Петър Петров излезе с публично мнение във връзка обвиняванията, отправени от кмета Здравко Димитров на днешния брифинг. " Искам Тютюневият град да бъде изцяло реконструиран, да бъде трансфорат в едно привлекателно място и да бъде на пловдивчани, не на едно семейство, което да се разпорежда с него ", съобщи кметът през днешния ден, визирайки Петров и брачната половинка му Петкана Бакалова, която е измежду най- гневните бранители на архитектурното завещание на Пловдив. Той сподели, че е не утвърждава отношението на НИНКН и Министерството на културата към паметниците на културата, като го дефинира като безгрижие. " „ Има подадени документи, с години те чакат, притежателите губят самообладание и напрежението ескалира " разяснява Димитров. 
Прочетете още
Шефът на института обаче е безапелационен, че кметът носи персонална отговорност за унищожаването на въпросните два склада и го упреква, че манипулира обстоятелствата. В мнението той разказва хронологията на събитията, предшествали събарянето на складовете. 

Ето и мнението на Петров: 

 

Кметът на Пловдив Здравко Димитров носи персонално отговорността за унищожаването на двата склада в „ Тютюневия град “, осъществено бързо и безжалостно през вчерашния ден, късно нощес и през днешния ден. За този безчовечен акт са сезирани основния прокурор, министрите на вътрешните работи и на районното развиване, ДНСК. Димитров лъже не за пръв път. Както и не за пръв път клюки и набеждава шефа на НИНКН арх. Петър Петров и арх. Петкана Бакалова. Ще дава отговор за това пред съда. Фактите опровергават кмета на Пловдив: Чл. 17 от Закона за културното завещание вменява на кметовете на общини съответни отговорности да опазват недвижимото културно завещание на своя територия. Състоянието на складовете на ул. „ Христо Ботев “ 51 и „ Г. М. Димитров “ 29 е резултат от директното несъблюдение на отговорностите на кмета Димитров. Законът го задължава да търси отговорност от притежателите за увреждането на скъпи обекти от градската среда, както и да подкрепя добросъвестните притежатели и вложители да ги опазват. Състоянието на „ Тютюневия град “ демонстрира по какъв начин е извършил отговорностите си. Димитров е подписал „ Планове за сигурност и здраве “ – разрешението за разрушение на двата склада два дни, откакто той и притежателите са били известени, че постройките ще получат статут на недвижими културни полезности.

Заседанието на СЕСОНКЦ (експертния съвет към МК) бе на 1 и 2 септември. Складът на „ Христо Ботев “ 51 бе разгласен за единична недвижима културна полезност. Складът на „ Г. М. Димитров “ 29 е заявен като част от групова недвижима културна полезност. Складът на „ Одрин “ 8 също получи статут на единична недвижима културна полезност. Община Пловдив е известена на 5 ноември 2021 година, че НИНКН е почнал процедура за правене на заключителна оценка и режими за запазване на здания и ансамбли в „ Тютюневия град “, измежду които и на двата сринати със земята хранилища. Това значи, че в случай че кметът на Пловдив извършва отговорностите си, би трябвало да сложи тези здания под предварителна отбрана.

На 23 ноември 2021 година Министерството на културата е отказало да съгласува виза за планиране на капиталовия план за бъдеща нова постройка в парцела на „ Христо Ботев “ 51, тъй като не е спазен Законът за устройство на територията. Действащият ПУП-ПРЗ е утвърден от Община Пловдив в нарушаване на закона, тъй като не е координиран по Закона за културното завещание. Становището е връчено и персонално на заявителя. В пловдивския административен съд е импортирана тъжба от страна на НИНКН против това престъпление. Визата е за здания с публични и жилищни функционалности на един, два, три, четири, пет и седем етажа с височини в относителни коти от 3,50 до 22 м и безспорни коти от 162, 60 м до 181, 10 м, както и подземно застрояване. Според изказванията на представителя на „ Кепитъл Холдинг Груп “ АДСИЦ Стоян Стоянов пред пловдивски медии компанията купува парцела след началото на процедурата – на 29 декември 2021 година Следователно знае за почналата процедура. И общината, и вложителят не оказват подпомагане за документирането и научната оценка на постройката в продължение на месеци. По този метод те бавят процедурата. Оценката на зданието изисква подробни огледи на специалистите извън и от вътрешната страна. За огледите във вътрешността е належащо позволение на притежателя. Екипът посещава склада 3 пъти, само че притежателят не го позволява да извърши оглед на етажите. Направен е оглед единствено на първия етаж, до момента в който в него се обитава магазин. Представителите на НИНКН са принудени да изоставен обекта, когато е станала ясна задачата на тяхното посещаване. Експертите въпреки всичко съумяват да завършат оценката на постройката, макар опитите да бъде осуетена.

На 16 август НИНКН е уведомила Община Пловдив и притежателите на тютюневия склад на ул. „ Христо Ботев “ 51, че внася в СЕСОНКЦ (експертния съвет към МК) документите за заключителна оценка на постройката като единична недвижима културна полезност. СЕСОНКЦ ще дефинира статута й на съвещание на 1 и 2 септември 2022 година Само 2 дни по-късно, на 18 август, кметът Димитров подписва разрешението за разрушаването й. Странно е, че малко по-рано община Пловдив е поискала документално уверение, че постройката към момента не има статут, макар че е изцяло наясно с това.

Законът за културното завещание не пази добре недвижимите културни полезности изключително в интервала на изследване, преди да получат финален статут и режими и граници на запазване. Затова някои кметове постъпват съгласно морала, а други кметове и вложители се разбързват незабавно да разчистят терена. Както в този случай. Пловдив е очевидец и жертва на този метод на „ почистване “ от години. Факт е, че за варварското заличаване на културното завещание са задоволителни 2 неща – капиталово желание и съгласна община. Този модел се популяризира в цялата страна.

Приетият през 2009 година Закон за културното завещание е единомислещо оценен от експертната общественост като лобистки, насърчаваш търговията с въздействие и корупцията. Правителствата и парламентите в последните повече от 10 години отказваха да затворят тези порти за унищожаването на недвижимото културно завещание да възстановят системата за запазване. Резултатът е пагубното положение на недвижимото културно богатство на България и най-много на архитектурното завещание в градските центрове, привличащо най-силно капиталовите апетити. Такъв е и казусът с тютюневите хранилища. Подготвена е смяна на закона, която ще затвори вратата на корупционния напън. Тя ще е измежду предпочитаните за новото Народно заседание.

Община Пловдив сътвори общинска фондация „ Пловдив 2019 “, която е създател на плана „ Тютюневият град “ за социализиране на квартала. Какво се случи с този план, с финансирането и осъществяването му е въпрос към кмета и общината. Срамно и закононарушение против националната просвета е, че множеството от постройките в „ Тютюневия град “ са се трансформирали в отломки. Опазването или пагубното съсипване на това благосъстояние е въпрос на общински ограничения, отговорност, стратегии за поддръжка на притежателите, капиталови упоритости.

Арх. Петър Петров, шеф на НИНКН
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР