Шефът на "Фолксваген" Херберт Дийс очевидно не се е отказал

...
Шефът на "Фолксваген" Херберт Дийс очевидно не се е отказал
Коментари Харесай

Шефът на Фолксваген намекна, че новият завод все пак ще е в Турция

Шефът на "Фолксваген " Херберт Дийс явно не се е отказал от избора си за създаване на нов цех в Турция. Това излиза наяве от публикация, която Дийс разгласява на британски в обществената мрежа Linkedin.

В нея той разказва алтернативата, в която се намира концернът поради военните дейности на Турция в прилежаща Сирия. От една страна към Фолксваген се насочат апели да работи морално, а от друга - да вземе политически неутрално решение.

Дийс удостоверява, че решението на концерна е отсрочено.

"Макар че в стопански проект решение в интерес на Турция би било в наш интерес ", написа шефът на "Фолксваген " в публикацията си, в която въпреки всичко еднопосочно се твърди, че концернът споделя оценката на Германия и на Европейски Съюз за турските военни дейности в Сирия:

"Ние сме уверени, че пазарната стопанска система ще изгуби етичния си пиедестал, в случай че концерните считат, че само държавните управления носят отговорност за интернационалното право и за човешките права. (…) Ние няма да поставим главен камък наоколо до бойното поле, до момента в който там не престават да убиват хора ", написа Дийс, представен от "Дойче веле ".

Според изданието "Ди Велт ", формулировката с "основния камък " в действителност значи, че градежът няма да стартира, преди да приключат бойните дейности. Тоест, до края на годината може да се вземе решение за създаване на цех в Турция, а самото строителство да стартира едвам след края на военната интервенция. "Това съмнение се укрепва и от обстоятелството, че в идващите пасажи Дийс пледира да се влага и в страни, чиито режими не постоянно утвърждаваме ", прецизира изданието.

Първоначалният проект на концерна бе заводът да бъде край Маниса и да създава 300 000 автомобила годишно, измежду които "Пасат " и "Шкода Супърб " и те пъкъл бъдат предопределени за експорт в Източна Европа. "Фолксваген " възнамеряваше да наеме към 4000 чиновници за завода, а строителството да стартира в края на 2020 година. Началото на индустриалните действия се планираше за 2022 година.

"Като имаме поради всички тези причини, които в този момент бяха изнесени и обществено, напълно не е изключено Фолксваген да удостовери решението си в интерес на Турция. Още повече, че преди турската военна атака в концерна бяха подготвени да си затварят очите пред нарушаванията на човешките права и арестите на публицисти и критици на режима ", се споделя още в обявата на "Ди Велт " по тематиката.

Статиите от последните месеци в немските медии, главно позоваващи се на свои източници, показват, че Турция е дала обещание на немския колос държавни отстъпки от извънредно високия налог за продажба на нови коли. Президентът Ердоган поел ангажимент да даде държавна гаранция за всички съглашения, подписани с "Фолксваген ". Твърди се също по този начин, че турското държавно управление се е заело да обезпечи мощна финансова поддръжка, с цел да покрие директни разноски по построяването на завода. В хода на диалозите с "Фолксваген " Анкара е предложила още да се построи железопътна линия от предприятието до второто най-голямо турско пристанище - това в Измир, както и директна държавна инвестиция в размер на 100 млн. евро.

"Фолксваген " даже сътвори турско отделение в град Маниса под името Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret AS. Компанията към този момент е вписана в турския търговски указател. Предметът на активността й е точно планиране и произвеждане на моторни транспортни средства. Фирмата стартира работа със 164 млн. щ. $ начален капитал.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР