Шефът на Джей Пи Моргън Чейз - Джейми Даймън -

...
Шефът на Джей Пи Моргън Чейз - Джейми Даймън -
Коментари Харесай

Джей Пи Моргън очаква да загуби 1 млрд. долара в Русия

Шефът на " Джей Пи Моргън Чейз " - Джейми Даймън - предизвести на 4 април, че банката може да загуби близо 1 милиарда щ. $ от съветските си инвестиции.

Това е първата оценка на евентуалните вреди на най-големия по мярка на активите американски заемодател от спора в Украйна. 

В следеното с необикновен интерес годишно писмо до акционерите ръководителят и основен изпълнителен шеф на " Джей Пи Моргън Чейз " упорства Съединените щати да засилят военното си наличие в Европа и приканва още веднъж Вашингтон да създаде проект за гарантиране на енергийната сигурност на американците и на приятелите им.

Даймън не дава детайлности за евентуалния размер на загубата на кредитора или за времевата рамка, само че акцентира, че е смутен от вторичния напън от съветското навлизане в Украйна върху фирмите и страните. 

Интернационалните банки показаха през последните седмици детайлности за вложенията си в Русия, само че Даймън е най-влиятелният бизнеслидер, който разяснява по-широкото влияние на спора.

Той акцентира, че " Америка би трябвало да е готова за продължителна война в Украйна с непредвидим резултат " и че всички " би трябвало да чакат най-лошото и да се надяват на най-хубавото ". 

Публикуваното на 4 април писмо е 17-ото в битието на Даймън като началник на акулата от Уолстрийт. И въпреки той да не е единственият началник на водеща американска банка, който написа сходни послания до акционерите, неговото е станало наложително за банковия и паричен хайлайф, тъй като хвърля светлина върху политическите и икономическите му хрумвания. 

Анализаторите открояват пет основни пункта от писмата на Даймън:

- американската стопанска система е мощна и средностатистическият американски консуматор е в " отлична финансова форма ", като равнището на задлъжнялост е сред най-ниските в историята, издаването на ипотеки върви безпроблемно, има огромно количесто работни места и надниците порастват, както и спомагателни спестявания за над 2 трлн. долара;

- инфлацията обаче изисква нападателни повишения на лихвените проценти и, въпреки че държавното управление напълно вярно е взело смели мерки за битка с пандемията, тласъците участват прекомерно дълго, тъй че лихвените нараствания би трябвало да са " доста по-високи в сравнение с чакат пазарите " ;

-  войната в Украйна ще охлади подема на световната стопанска система. Икономисти на " Джей Пи Моргън Чейз " считат, че еврозоната, която е мощно подвластна от съветския нефт и природен газ, ще реализира едвам към 2% напредък през тази година вместо плануваните 4.5% преди съветската инвазия. Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати пък ще се усили с жестоко 2.5% вместо с предходната оценка за 3% растеж. Предвид непредсказуемостта на военните дейности и несигурността, надвиснала над продоволствените вериги, обстановката има " избухлив капацитет " ;

- светът е на прага на " невиждана " композиция от противостоящи фактори: подгрявано със тласъци възобновяване от пандемията, очертаваща се нужда от бързо покачване на лихвите, война в Украйна и наказания против Русия, чието секване усилва риска за бъдещето;

- без мощно американско водачество ще надделее хаосът. Даймън обаче отбелязва, че не желае " арогантна " Америка, командваща всички и всичко, а Америка, която работи с сътрудниците, договаря и прави взаимни отстъпки. 

По отношение на връзките между Съединени американски щати и Китай, шефът на " Джей Пи Моргън Чейз " счита, че Вашингтон би трябвало да преструктурира продоволствените вериги и да ги ограничи до снабдители в Съединени американски щати или до " напълно другарски настроени сътрудници ". Той упорства Съединени американски щати да се причислят още веднъж към Транс-тихоокеанското партньорство - една от най-големите мултинационални търговски покупко-продажби. 

Тазгодишното писмо на Даймън се появява в много сериозен за него миг на висок песимизъм на вложителите за банковите разноски.

Някои оспорват проектите му за по-големи разходи за осведомителни технологии и за акции за завоюване на пазарен дял в браншове и географски места, където " Джей Пи Моргън Чейз " сега изостава от съперниците, каквито са Германия и Обединеното кралство. Годишното заседание на банковите акционери ще се организира на 23 май. 

Вече повече от десетилетие Даймън гради, по думите му - " баланс-крепост ", и счита, че кредитната институция е задоволително мощна, с цел да устои на загуби от над 10 милиарда щ. $ и да " резервира положителната си форма ". Той твърди, че не е угрижен от банковите инвестиции в Русия и че би трябвало да се понижат покупко-продажбите по назад изкупуване на банкови акции през идната година, с цел да се попълни условия от федералните правила личен капитал.  

" Джей Пи Моргън Чейз " е похарчил съвсем 5 милиарда $ за поглъщания през последните 18 месеца, които ще усилят капиталовите разноски с жестоко 700 млн. $ през тази година, а вложенията в технологии ще прибавят още 2 милиарда $ към тях.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР