Шефът на ДАНС Пламен Тончев разказа за фабрики за нелегални

...
Шефът на ДАНС Пламен Тончев разказа за фабрики за нелегални
Коментари Харесай

Шефът на ДАНС разкри пълната схема на контрабанда в „Митниците“ - участието на Банкова, Коцев и връзките с Рашков

Шефът на ДАНС Пламен Тончев описа за заводи за незаконни цигари, подкупи, излъчени на паркинга пред Народното събрание и доста връзки в Министерство на вътрешните работи и " Митниците ". Стефан и Марин Димитрови, които са задържани за контрабанда са осигурявали политически и полицейски чадър над каналите посредством контактите си с Петя Банкова, началник на Агенция " Митници ", нейният заместител Людмил Маринов, Живко Коцев, основен секретар на Министерство на вътрешните работи и Бойко Рашков, някогашен министър на вътрешните работи. Ето какво сподели Тончев за някогашния финансов министър Асен Василев:

Ние имаме открита единствено една връзка сред министъра на финансите (Асен Василев) и Стефан Димитров (арестуван за контрабанда) и тя е за назначение на Недан Хаджиев за шеф на Областната дирекция (ОД) на Министерство на вътрешните работи - Хасково. Буквално последните дни преди реализацията на Държавната организация " Национална сигурност " на това лице се търсеше място за назначение на висока позиция в Агенция " Митници ", само че не се стигна до такова предопределение.  

 На въпрос Тончев отговори, че икономисва 90% от информацията, която има поради следствените дейности и загатна, че Банкова преднамерено проваля гледането на мярката по ареста си, посредством болничните на адвокатката си, с цел да се падне на подобаващи съдии, които също протичали в създаването.

Ексминистърът на вътрешните работи Бойко Рашков срещнал към този момент някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев с Марин и Стефан Димитрови. Обвинените татко и наследник, кадрували в Министерство на вътрешните работи, твърди Пламен Тончев. Те имали въздействие и върху назначенията в " Митниците ". Петя Банкова назначавала, който те ѝ кажели, заяви Тончев. Според него тя е била в " доверителни връзки " със Стефан Димитров.

По време на чуването стана ясно, че от средата на 2022 година ДАНС има информация за проведена незаконна група, занимаваща се с контрабанда, като нейни водачи са арестуваните Марин и Стефан Димитрови. Тяхната активност била да обезпечава кулоар през най-големите гранични пунктове в страната за незаконен импорт и експорт на артикули. Димитрови са имали въздействие в Министерство на вътрешните работи, митниците и правосъдната система, сподели пред комисията Пламен Тончев, като добави, че те се познавали с Бойко Рашков от най-малко две години и половина. Той добави, че има данни татко и наследник Димитрови са поддържали контакти както с някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев (от времето, в което Коцев оглавява ОД на Министерство на вътрешните работи в София), по този начин и с други чиновници, измежду които Венцислав Кирчев -към оня интервал шеф на Главна дирекция " Национална полиция " към Министерство на вътрешните работи, и Петър Субев - шеф на Гранична полиция " Аерогари ". По думите на ръководителя на ДАНС главната роля на Димитрови в контрабандния канал е да реализират контакт с хора на висши обществени длъжности, за обезпечаване на защита. В подмяна, лицата от държавните структури, получавали хонорари или им е обезпечавано кариерно израстване.

Никола Николов - Паскал е имал значително въздействие в контрабандния канал, което е открито със СРС.

 

" Той се явява незаобиколим фактор в страната и района за производството и контрабандата на незаконни цигарени произведения ", сподели ръководителят на ДАНС. По думите му Паскал се е употребил с защита на изпълнителната и правосъдната власт. Информацията е предоставена на прокуратурата.

Председателят на ДАНС добави, че в Стефан Димитров са открити показания на анонимни очевидци по създаването. По данни на организацията сега Паскал работи с жител на Турция, за което се знае, че обезпечава контрабандни канали на всевъзможни артикули, в това число и опиати през граничните пунктове " Капитан Андреево " и " Лесово ".

В началото на 2024 година Никола Димитров основава нов канал контрабанден канал за импорт на незаконни цигари от Турция. До този миг е имало и незаконни заводи на територията на България. През февруари камион с незаконни цигари минава през българо-гръцката граница. Те били скрити под кутии със замразени тестени произведения, а водачът е български жители - открива инспекция на управляващите в Румъния. След това маршрутът на канала е изменен.

Тончев заяви, че до месец април 2023 година Петя Банкова е била чиновник на ДАНС и не е имала формален достъп до информация, касаеща активността на Агенция " Митници ". По думите му тя е била преназначена към конструкция на ДАНС в Благоевград, само че отхвърля да заеме този пост и напуща.

Установено е по безапелационен метод, че Стефан Димитров е обезпечил доверителни връзки с шефа на Агенция " Митници " Петя Банкова, нейният заместител Людмил Маринов и основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

По думите на ръководителя на ДАНС Банкова, Маринов и Коцев са получавали " блага " от Стефан Димитров за осъществените от тях дейности или бездействия на паркинга на Народното събрание в София. ДАНС е разполагала с данни за идна нова такава среща на 3 април, денят на акцията в митниците. Тогава се очаквало тримата да получат материални облаги за " застраховане на построения контрабанден канал ". Сигнал ДАНС изпраща до Комисията по противопоставяне на корупцията, която прави дейности по претършуване в изискванията на необходимост. В Стефан Димитров са открити огромни суми пари в лв. и евро. В същия ден в село Црънча е открит камион с незаконни цигари. Водачът и притежател на камиона е същият, който е открит при инспекцията в Румъния.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР