Шеф на UAW: Синдикатът ще стачкува всеки производител на автомобили в Детройт, който не е постигнал сделка, тъй като договорите изтичат следващата седмица

...
ДЕТРОЙТ (AP) — Ръководителят на Обединените автомобилни работници предупреди в
Коментари Харесай

ДЕТРОЙТ (AP) — Ръководителят на Обединените автомобилни работници предупреди в сряда, че синдикатът планира да стачкува срещу всеки Автомобилен производител от Детройт, който не е постигнал ново споразумение до изтичането на договорите следващата седмица.

„Такъв е планът“, отговори президентът Шон Фейн, когато беше попитан дали профсъюзът ще стачкува някоя от компаниите, които не са постигнаха предварителна сделка до края на националните им договори.

Стачка срещу трите големи автомобилни производители - General Motors, Stellantis и Ford - може да причини щети не само на индустрията като цяло, но и на Средния запад и дори националната икономика, в зависимост от това колко дълго е продължила. Автомобилната индустрия представлява около 3% от икономическото производство на нацията. Една продължителна стачка също може да доведе в крайна сметка до по-високи цени на превозните средства.

В интервю за Асошиейтед прес Фейн остави отворена възможността за избягване на стачка. Той призна, по-категорично от преди, че синдикатът ще трябва да се откаже от някои от исканията си, за да постигне споразумения. Договорите с трите компании изтичат в 23:59 часа. 14 септември.

„В договарянето има много напред-назад“, каза той, „и естествено, когато влезете в договаряне, не винаги получавате всичко, което изисквате. Нашите работници имат високи очаквания. Направихме много жертви, връщайки се към икономическата рецесия.”

В интервюто Фейн съобщи за известен напредък в преговорите, като каза, че синдикатът ще се срещне в четвъртък с GM, за да чуе отговора на компанията на UAW икономически изисквания. Освен това се водят дискусии с Ford относно заплатите и обезщетенията. Stellantis, бивш Fiat Chrysler, все още не е направила насрещна оферта относно исканията за заплати и обезщетения, каза той.

Stellantis отказа коментар в сряда.

Миналата седмица синдикатът повдигна обвинения за несправедливост трудови практики срещу Stellantis и GM и се казва, че икономическото предложение на Ford не отговаря на неговите изисквания.

Марик Мастърс, професор по бизнес в Wayne State University в Детройт, каза, че според него последните забележки на Fain показват, че „той се отваря към реалностите на договарянето“ с наближаването на крайния срок за стачката.

„Когато наближите крайния срок,“ каза Мастърс, „започвате да осъзнавате колко е важно да се опитате да разрешите проблем, вместо направи точка. Стачките са болезнени, особено за работниците, а също и за компаниите.“

Готовността на Фейн да признае публично, че няма да изпълни всички искания на синдиката, показва, че има повече гъвкавост в неговия подход, отколкото се смяташе досега, Мастърс каза.

Появиха се някои признаци на движение в преговорите, което увеличава възможността, каза Мастърс, че може да бъде постигнато споразумение с един автомобилен производител, което да заложи модела за останалите.

< p>„Мисля, че ако успеят да избегнат необходимостта да излязат на стачка и болката, която възниква, и все пак да постигнат много добра сделка, мисля, че ще бъдат по-добре“, каза той.

Съюзът исканията включват 46% общо увеличение на заплатите, 32-часова работна седмица с 40 часа заплащане, възстановяване на традиционните пенсии за новоназначени, профсъюзно представителство на работниците в новите заводи за батерии и възстановяване на традиционните пенсии. Най-добрите работници в завода за сглобяване на UAW правят около $32 на час плюс годишни чекове за споделяне на печалбата.

В коментарите си пред AP Фейн твърди, че заплащането на работниците не е това, което е повишило цените на автомобилите. Средната цена на нов автомобил е скочила до над 48 000 долара средно, отчасти поради все още оскъдни доставки в резултат на глобалния недостиг на компютърни чипове.

„През последните четири години цената на превозните средства се повишиха с 30%", каза той. „Заплатите ни се повишиха с 6%. Имаше милиарди долари дивиденти на акционерите. Така че нашите заплати не са проблемът."

Докато казваше стачка нагоре до 146 000 членове срещу трите големи автомобилни производители е реална възможност, Фейн каза, че синдикатът не иска да стачкува и би предпочел да постигне нови договори с тях.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР