Шансовете за съставяне на управление в рамките на този парламент

...
Шансовете за съставяне на управление в рамките на този парламент
Коментари Харесай

Панчугов: Всяка битка оттук нататък ще е за доверието на българския гражданин

Шансовете за сформиране на ръководство в границите на този парламент към този момент са изчерпани. Всички ще платят цената на невъзможността да сформират ръководство.

Големият въпрос не е дали Бойко Борисов би подкрепил Христо Иванов за министър председател, огромният въпрос е Христо Иванов желае ли да бъде министър председател.

Партиите, които трансформират тактиката си и се извърнат към бъдещето и по какъв начин то ще наподобява, ще срещнат високо утвърждение на българските жители.

Това сподели в изявление за БГНЕС политологът Христо Панчугов, учител в Нов български университет.

„ Всичко това, което се случва сега като диалог е по-скоро опит да се внуши, че никой не носи виновност за това, че няма да има държавно управление. Виждате ГЕРБ, които извървяха всички стъпки, в това да наподобяват предвидима постоянна политическа групировка, предложиха държавно управление, в този момент оферират даже поддръжка. Големият въпрос не е дали Бойко Борисов би подкрепил Христо Иванов за министър председател, огромният въпрос е Христо Иванов желае ли да бъде министър председател. Отговор на този въпрос повече от три месеца към момента нямаме. Основание за сходно вдишване на отговорност също няма “, акцентира политологът.

Според него това, което се разменя е илюстрация на главния проблем сега в Народното събрание - никой не желае избори, само че никой не желае да сформира и не желае да ръководи.

„ Този абсурд няма по какъв начин да бъде позволен с сходен вид политическо държание, належащо е водачество, нужна е ясна поръчка за политическа власт, належащо е ясно схващане за това, че всяка борба, която ще се води оттук насетне ще е борба за доверието на българските жители. Това не е диалог единствено за болшинство в Народното събрание, това ще е непрекъснато увещание на група от българското общество, че решенията, които следва да се вземат имат смисъл, причина и водят до положителни резултати. Без сходен огромен диалог каквото и ръководство да забележим, даже да приемем, че такова е допустимо, ще бъде извънредно нетрайно и несигурно “, добави той.

Панчугов означи, че главната линия, която е била поета от политическите обединения през цялото време е била линията за позициониране в изходни позиции за идващите избори.

По думите му няма политическа логичност в това да не се отива към предварителни избори.

„ Не мисля, че политическите обединения имат ясна концепция по какъв начин може да се излезе от тази обстановка. Има две благоприятни условия - едната е да забележим ясна политическа поръчка за политическата власт сега и за носенето на политическа отговорност, която може да сработи при доста явен и доста явен дневен ред. Тъй като подобен към този миг отсъства, шансът той да бъде открит в оставащата една седмица е дребен. Другата алтернатива е да отидем на предварителни избори и колкото по-бързо спре отлагането, това безвремие, това безредие, което се следи в българската политика, толкоз по-добре би било за всички “, означи Панчугов.

Политологът изясни, че въпреки на нереално равнище да наподобява, че националните цели са споделени, опцията на политическите обединения да се обединят към решенията свързани с постигането на тези цели е проблем.

„ Последният документ на „ Продължаваме промяната “ отразява почти същия проблем. Имаме четири целта, които са доста надалеч от това да могат да бъдат дефинирани като реализирани или не. Какво значи конкурентна и новаторска стопанска система, единствено по себе си това може да съдържа хиляди типове политики в хиляди направления, както извънредно десни, по този начин и извънредно свързани с програмиране на стопанската система “, сподели той. Панчугов добави, че огромният въпрос е по какъв начин се реализира тази стопанска система. „ Това е равнището, на което би трябвало да бъде воден политическият диалог, единствено тогава може да се приказва за някакво реализиране на единодушие “, безапелационен е той.

Той разяснява и при кого би отишъл третият мандат за сформиране на държавно управление. Политологът изясни, че всички имат идентичен късмет да не съумеят да сформират държавно управление. „ Единствената логичност е президентът да изиграе за следващ път в посока личната си политическа известност и да даде мандата на Българска социалистическа партия. Не тъй като той е непосредствен до партията, а точно тъй като тематиките на президента са тематики на гласоподавателите на Българска социалистическа партия. На фона на разпадащата се партия, на фона на ниската известност на Корнелия Нинова, играта с гласоподавателите на Българска социалистическа партия е добър старт за всевъзможни други политически планове “, акцентира Панчугов.

Политологът сподели, че е мъчно да се планува кой би спечелил и кой би изгубил при едни предварителни избори. „ Трудно е да се планува, тъй като постоянно ние пропущаме опцията партиите да се учат и да трансформират тактиките си. Ако нищо не се промени, губещи ще са всички. Вероятно ще забележим ниска изборна интензивност, евентуално ще забележим доста хора, които са отблъснати от свадите към изборния развой, евентуално доста хора ще бъдат отблъснати и към самия избирателен развой в деня му, тъй като тогава ще забележим много недоразумения – всички практики, с които сме се сблъсквали в годините евентуално ще се проявят още веднъж. Извън този фактор, всички ще платят цената на невъзможността да сформират ръководство. Резултатът на " Продължаваме промяната " ще бъде много под техните упования, Стефан Янев няма да откри място в идващия парламент и даже Българска социалистическа партия, които считат, че ще завоюват нещо с връщането на хартиената бюлетина ще се окажат сюрпризирани от резултата “, означи той.

Политологът уточни, че партиите, които трансформират тактиката си, а точно по какъв начин споделят с гласоподавателите си за това по какъв метод би изглеждало ръководството оттук насетне и по какъв начин би изглеждало бъдещето на страната, ще срещнат високо утвърждение на българските жители. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР