Шанс за нов живот за една от емблемите на Варна

...
Шанс за нов живот за една от емблемите на Варна
Коментари Харесай

Шанс за нов живот за една от емблематична сграда във Варна

Шанс за нов живот за една от емблемите на Варна - рушащата се от десетилетия постройка на някогашната Софийска банка има нов притежател, който дава обещание да върне тогавашния й искра.

" Преслав " е основната улица на Варна още от турско време. Сградите тук са дело на най-известните варненски архитекти от края на 19-ти и началото на 20-ти век, а архитектурата е пример за времето си. " Преслав " е от дребното варненски улици, запазили и до през днешния ден образа на остаряла Варна, въпреки и към този момент да е по-скоро тиха, дребна уличка, а не основен търговски център на града.
Пред съсипия: Ще бъде ли избавена постройката на някогашната Земеделска банка? През социализма красивата постройка става ритуален дом и пионерски център
През 1922 година най-известният варненски проектант от началото на предишния век Дабко Дабков строи своя шедьовър тук - постройката на Софийската банка. Поръчана е от братя Илчеви, известни бизнесмени и акционери в банката. А неповторимата декорация е дело на скулптора Кирил Шиваров.

Снимка: btvnovinite.bg
" В случая той украсява на равнището на атиката постройката с една алегорична комбинация, която показва древноримския господ настойник на търговците и банкерите Меркурий, възседнал орел ", изяснява краеведът Християн Облаков.

Сградата за малко е банка, след това става известния хотел " София палас ". Интересното е, че на същото място хотел е имало и в края на 19-ти век.

" Това е бил остарелия хотел " Русия " като любопитното е, че този хотел е употребен от Иван Вазов през 1890 година при първото му идване във Варна и тук той написа пътеписа отдаден на нашия град, а точно " Един наш черноморски бисер ", изяснява още краеведът.

Снимка: btvnovinite.bg
През социализма в постройката се обитава Държавната спестовна каса. След измененията стартират препродажби, а скъпото здание постепенно стартира да се разрушава.

Димитър Стефанов, ръководител на Съюза на архитектите във Варна, отбелязва, че постройката е отчасти самосрутена и колкото времето минава, толкоз повече средства ще са нужни за възобновяване й.

Отвътре постройката е в тежко спешно положение. Запазено е единствено вътрешното стълбище, а тук-там даже таванът се е срутил.

Сградата е монумент на културата. По закон притежателят е задължен да я пази и ремонтира, само че Софийската банка е изоставена към този момент близо три десетилетия. До тази есен.
Събориха съвсем до основи къща - монумент на културата във Варна Фасадата на "Къща с папагалите " обаче ще бъде възобновена в достоверен тип
" В последна сметка има нов притежател, който изрично съобщи, че е купил преднамерено постройката, с цел да я реставрира, а не да я събори. Функцията й по този начин или другояче е социална, ще стане офис постройка, то и преди е била социална - банка. Фасадата към улицата ще бъде реставрирана, а задната част структурата е мощно компрометирана и ще бъде построена отначало ", изясни Виктор Бузев, основен проектант на Варна.

Снимка: btvnovinite.bg
Зданието сега е обезопасено извън. Предстои да стартира същинският ремонт. Очаква се до началото на 2020-та той да завърши и някогашната Софийска банка още веднъж да приема гости - с нова визия и нова функционалност.

*Информационната акция на Денислав Борисов има за цел да насочи вниманието към рушащите се монументи на културата у нас. Тя е естествено продължение на серия от материали за рушащи се здания на водещия и кореспондент на bTV Новините, който освен дава публичност на казуса, само че и ускорява публичния интерес и „ натиска “ върху отговорниците за поддържането и възобновяване им.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР