Шам-фъстъка е здравословна ядка и доставя на тялото ви всички

...
Шам-фъстъка е здравословна ядка и доставя на тялото ви всички
Коментари Харесай

14 ползи за здравето от шам фъстък

Шам-фъстъка е здравословна ядка и доставя на тялото ви всички типове витамини и минерали, с цел да му оказват помощ да действа вярно. Шам фъстъкът е вкусно лакомство, само че е и изненадващо положително за вас.

Има доста проучвания върху шам фъстъка и по какъв начин той способства за здравето на сърцето, ръководството на диабета, мощната имунна система и опазване здравето на очите.

Какво съставляват шам-фъстъците?

Шам-фъстъкът е една от най-старите ядливи ядки и постоянно се употребява в кулинарията по целия свят. Фъстъците принадлежат към семейство Anacardiaceae от рода Pistacia Vera и e ниско храстовидно дърво на което са му нужни към 10 – 12 години, с цел да създаде първата си годишна продукция. Шам фъстъкът не е сезонен и се предлага през цялата година.

Хранителна информация

Шам-фъстъкът е една от дребното ядки, които съдържат добре завършен баланс от хранителни субстанции, като въглехидрати, протеини, аминокиселини, мазнини и диетични фибри.

Вижте още:

Според Националната база данни за хранителни субстанции на USDA, те също са богати на минерали като фосфор, калий, калций, желязо, магнезий, цинк, мед и натрий. Те също по този начин ви обезпечават съществени витамини като B-витамини, витамини A, C, E и K, както и холин и бетаин.

Порция 100 грама
Калории 560
% дневна стойност *
Мазнини   45.3 гр 58%
Наситени мазнини  5.9 гр 30%
Транс мазнини  0 гр 0 %
Холестерол  0 мг 0%
Натрий  1 мг 0%
Общо въглехидрати  27.2 гр 9%
Диетични фибри  10.6 гр 38%
Общо захари  7.7 гр 15%
Протеин   20.2 гр 40%
Витамин С  5,6 мг 6%
Витамин D  0 мкг 0%
Желязо  3,9 мг 22%
Калций  105 мг 8%
Калий  1025 мг 22%
Фосфор  490 мг 39%

Таб.1

*% Дневна стойност (DV) ви споделя какъв брой хранително вещество в порция храна способства за ежедневната диета. 2000 калории дневно се употребяват за общи препоръки за хранене.

Шам фъстъкът има по-ниско наличие на калории и мазнини спрямо доста други ядки и сушени плодове в сходни количества. ( 1 )

Шам фъстъкът е източник на здравословни мазнини, които от своя страна способстват за по-здраво сърце. Това понижава опцията от доста сърдечни болести, в това число инсулт. Освен това е известно, че укрепва имунната система на организма против вътрешни и външни свободни радикали, усъвършенства храносмилането и цялостния метод на живот, когато става въпрос за здраве и хубост.

1. Помага при загуба на тегло

Шам-фъстъкът е богат на фибри. Всеки, който е осведомен с резултатите на фибрите върху тялото, знае, че те понижават апетита по здравословен метод. Ето за какво това е един от най -добрите разновидности за закуска, които ще ви защищити от непотребното ядене. Освен това, здравословните мазнини в шам-фъстъка поддържат броя на калориите под надзор.

2. Намалява равнищата на кръвната захар

Това е още една чудотворна изгода от постоянната консумация на шам фъстък. Изследванията демонстрират, че в действителност оказва помощ на тези, които имат диабет вид 2. Шам-фъстъкът е много ефикасен за контролиране на равнищата на кръвната захар, защото е богат източник на фосфор, който оказва помощ за разграждането на протеините, тъй че последните да могат да се трансфорат в аминокиселини. Редовната консумация на шам фъстък поддържа равнищата на кръвната захар под надзор.

3. Насърчава крепко сърце

Шам фъстъкът е добър в управлението на равнищата на холестерола. Това от своя страна оказва помощ за попречване на сърдечни болести. Освен това множеството от сърдечните болести се случват заради нездравословно наддаване на тегло, което оказва напън върху сърцето, което в последна сметка води до инсулт.

Шам-фъстъкът предотвратява преяждането и управлява равнището на калориите в организма. Всъщност се допуска, че приемането на шепа шам фъстък всяка заран понижава равнището на калориите и холестерола. Също по този начин, шам фъстъкът е богат източник на витамин Е, за който е известно, че филтрира неприятния холестерол и плаката от тялото, тъй че кръвта да може да тече свободно.

4. Поддържа нервната система в сигурност

Шам-фъстъкът е добър източник на витамин В6, който оказва помощ за образуването на миелин, който образува предпазен щит към нервите, като по този метод пази нервната система и усъвършенства нейното действие. Съдържанието на витамин В6 също по този начин оказва помощ на амините, които са молекулите за известия в тялото, да работят добре. Консумацията на шам фъстък подкрепя отделянето на вътрешни киселини, които оказват помощ за усмиряване на нервите.

5. Подсилва имунната система

Витамин B6 също е значим за основаването на здрави червени кръвни кафези в тялото, като по този метод подсигурява, че лимфата и далакът остават в най-хубаво положение. Освен това оказва помощ на тялото да се бори по-добре с разнообразни инфекции и свободните радикали. Консумацията на шам фъстък в действителност ускорява имунната система и й оказва помощ да работи по-добре в битката с инфекциите и да поддържа тялото предпазено.

6. Подобрява хемоглобинa

Хемоглобинът е виновен за преместването на О2 в кръвта. Наличието на витамин В6 в шам-фъстъка подсигурява, че има по-добро и по-бързо произвеждане на хемоглобин в тялото, тъй че той да действа добре като цяло.

7. Подобрява зрението

Редовната консумация на шам фъстък също може да помогне за възстановяване на зрението ви. Това е по този начин, тъй като шам-фъстъкът е богат на каротеноиди, които от своя страна са добър източник на лутеин и зеаксантин. Тези два антиоксиданта се борят с макулната недъгавост, която се случва с възрастта и по този метод оказват помощ за възстановяване на зрението.

8. Прави храносмилането по-добро

Фибрите са от значително значение за здравословното храносмилане. Шам-фъстъкът е добър източник на фибри, както разтворими, по този начин и неразтворими. Той оказва помощ за по-доброто изхождане и също по този начин прави храносмилането по-лесен развой. Предотвратява проблеми като диария и запек, които могат да зародят заради слаба храносмилателна система.

9. Справя се с възпалението

Възпалението води до доста сърдечни болести. Шам фъстъкът има противовъзпалителни свойства, които оказват помощ за понижаване на възпалението в тялото на клетъчно равнище. По този метод води до по-добро здраве и на сърцето.

10. Подобрява типа на косата

Шам фъстъкът оказва помощ за по-силна и блестяща коса. Това е по този начин, тъй като е богат на биотин. Биотинът всъщност оказва помощ в битката с косопада и също по този начин подхранва сухата коса, като прави нишките на косата по-гъвкави. Можете или да включите шам-фъстък в диетата си като лека закуска или даже да извършите маска за коса от шам фъстък. Последният обезпечава надълбоко кондициониране и също по този начин подхранва цъфналите краища. Шам фъстъкът също е богат източник на мастни киселини, които подтикват растежа на косата.

11. Предотвратява преждевременното стареене

Шам фъстъкът овлажнява и подхранва кожата, а също по този начин покачва нейната разтегливост. Богатото наличие на мастни киселини е отговорно за същото. Благодарение на високото наличие на витамин Е, оказва помощ в битката със сухата кожа. Действа като средство срещу стареене, като оказва помощ на кожата да наподобява естествено освежена и по-млада. Масажът с масло от шам фъстък също оказва помощ извънредно доста.

12. Подобрява здравето на мозъка

Хранителните субстанции на шам фъстък оказват помощ за доставянето на О2 в кръвния поток, като по този метод спомагат за производството на бели кръвни кафези, което е значимо за положителната имунна система. Той също по този начин покачва производството на хемоглобин и О2 в кръвта с богатото си наличие на витамин В6. Колкото повече О2 и по-добър приток в кръвта, толкоз по-добре действа мозъкът и толкоз по-здрав е той.

13. Предотвратява рак

Изследванията демонстрират, че потреблението на шам фъстък също е добра за попречване на рак. Причината за това е съществуването на антиоксиданти в кръвта, както и обстоятелството, че шам-фъстъкът е богат на витамин В6, който покачва броя на белите кръвни кафези в кръвта. Белите кръвни кафези са освен ефикасни в битката със свободните радикали, само че и с детайли, причиняващи рак.

14. Дава UV отбрана

Редовната потреблението на шам фъстък образува натурален безоблачен щит към вас, който ви защищава от нездравословните UV лъчи на слънцето. Това е допустимо с помощта на високото наличие на витамин Е в шам-фъстъка. Това оказва помощ на кожата да бъде еластична и мека, като в това време се бори със свободните радикали, които нападат клетъчните мембрани. Защитата от UV лъчите също оказва помощ за попречване на преждевременното стареене.

Може ли да напълнеете от яденето на шамфъстъци?

Въпреки че шамфъстъците са с високо наличие на мазнини и калории, мазнините, които съдържат, са мононенаситени мазнини . Този вид мазнини може да помогне за намаление на липопротеините с ниска компактност (LDL) или лошия  холестерол  и да понижи риска от инсулт.

По-голямата част от мазнините в диетата на човек би трябвало да са мононенаситени мазнини, с цел да се понижи рискът от сърдечно-съдови проблеми. Яденето на шамфъстък в умерени количества не би трябвало да се отразява на тежестта на човек.

Един от методите за сдържан банкет на шамфъстък е да купувате версии с черупки. Това може да помогне за закъснение на потреблението, позволявайки на индивида да осъзнае по кое време е сити и понижава риска от ястие прекалено много.

Може ли да аргументи запек?

Шам-фъстъкът е храна, богат на фибри, което значи, че оказва помощ за облекчение на запека , вместо да го предизвиква. Въпреки това, хората с нетърпимост към ядки или алергии могат да изпитат храносмилателни проблеми, като диария газове отичане на корема или стомашни конвулсии .

Хората, които подозират, че имат нетърпимост към ядки, би трябвало да приказват със здравен експерт, преди да вкарат ядки в диетата си.

Често задавани въпроси по отношение на изгодите от шам фъстък

Могат ли бременните дами да употребяват шам фъстък?
Ядките от шам фъстък са освен безвредни по време на бременност, само че съдържат доста хранителни изгоди за майката и бебето, като в същото време са засищащи и удовлетворяващи.

Причината е, че той е богат на доста витамини, минерали и антиоксиданти, които оказват помощ за оксигениране на кръвните кафези в тялото и също по този начин ускоряват имунитета. Освен това оказва помощ за попречване на болки в ставите. Повечето лекари предлагат диета с ядки по време на бременност. Всяка бременност обаче е друга. Би било по-добре първо да се консултирате с доктор!

Колко шамфъстък е прекалено много?
Добре е да се употребяват елементарни, несолени ядки от шам-фъстък с черупки и да не се ядат доста повече от 30 грама дневно.

Какво ще се случи, в случай че консумирате прекалено много шам-фъстък?
Всичко, което е в остатък, неизбежно има негативни последствия. Консумацията на шам фъстък не е по-различна. Твърде доста от него може да докара до болки в корема, неприятно храносмилане, отичане на корема, запек и по принцип противоположното на всеки добър резултат, който има ядката.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР