Шабла. Самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили изчезна

...
Шабла. Самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили изчезна
Коментари Харесай

Военен самолет МиГ-29 изчезна край Шабла

Шабла. Самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили изчезна от радарите по време на тактическото обучение с бойни стрелби „ Шабла 21 “ в 00.45 часа на 9 юни. Веднага стартира интервенция по търсене и избавяне с присъединяване на сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специфичните интервенции, Гранична полиция и Военновъздушните сили. Образувано е и досъдебно произвеждане за търсене на аргументите за авиокатастрофата.
Президентът Румен Радев прикани за въздържаност и отбягване на спекулации по отношение на случая с МиГ-29. Той съобщи, че най-важното е ориста на водача. По думите му всички налични сили и средства са мобилизирани в интервенцията по търсене и избавяне.
Военно-окръжният прокурор на Военна окръжна прокуратура - Сливен Христо Тинев уточни, че се работи по всички вероятни версии. Той посочи, че на място работят екип от военни прокурори, следователи и „ Военна полиция “.

Служебният министър председател Стефан Янев, служебният министър на защитата Георги Панайотов и началникът на защитата Емил Ефтимов отидоха на мястото на случая. На брифинг във Варна Янев изясни, че към момента не е открита черната кутия на самолета, а очакванията за откриването на майор Терзиев не са огромни. „ За страдание, поради времето, което е минало от часа на случая и всички налични данни във връзка с температурата на водата, течение и без значение какъв брой е здрав индивидът, очакванията за намирането на нашия водач, на нашия войник, майор Терзиев не са огромни. Предполагам, че до края на деня ще бъде взето решение по какъв начин ще продължи тази интервенция “, разяснява Янев. По думите му са открити са движимости и материали, които ще бъдат изследвани. Той посочи, че 2 работни групи работят взаимно, тъй че да бъдат открито всичко довело до този случай.

Очаква се интервенцията да продължи и в идващите дни със профилирани водолазни групи, защото едно от местата, където се допуска, че са останките на самолета, са на дълбочина от 70 м. „ По време на полета самолетът е изпълнявал задача по светеща цел. Това е една общоприета процедура. Летящата цел се е отворила и за жалост нещо се е объркало и машината е тръгнала с по-висока отвесна скорост да пада. Това е наложило спомагателна маневра от страна на майор Терзиев и при осъществяване на маневрата той е поразил задачата, което е снимано от другия аероплан. След това връзката е прекъсната “, сподели още Стефан Янев.

На въпрос какво е техническото положение на самолета, който е управлявал майор Валентин Терзиев, служебният министър председател посочи: „ Очевидно техническото положение е било положително, защото преди полета на майор Терзиев е имал различен, със сходна задача и осъществяване. Оттам нататък, в случай че нещо се случило по време на полета на майор Терзиев, е въпрос на следствие. Причината може да бъде всичко, което ще открият групите, които проверяват “.
По думите му майор Терзиев е водач 1 клас, отличен и квалифициран, до момента не е имал никакви забележки и несъблюдение на задания. „ В изискванията, в които работим знаете, че сме подлагали на критика отношението към армията и в частност Военно въздушните сили. Нашите водачи по ред аргументи и с години недофинансиране летят на един хигиеничен най-малко. Това не е загадка, коментирали сме го доста пъти. Надявам се да не е това повода “, добави Янев.

Агенция „ Фокус “ напомня: Последният случай с МиГ-29 у нас е от 26 април 2012 година Тогава сред селата Царимир и Голам Чардак самолетът се схваща, а водачите майор Дойчинов и капитан Методиев катапултират.

Люба АЛЕКСИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР