СГС оправда бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош по

...
СГС оправда бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош по
Коментари Харесай

Съдът оправда Мирослав Боршош

Софийски градски съд оправда някогашния изпълнителен шеф на НДК Мирослав Боршош по всички обвинявания против него, оповестиха БиТиВи и БНР.

Той бе оневинен по обвиняването за предписание с 3,5 милиона лв., отпуснати от бюджета по отношение на подготовката на България за председателството на Съвета на Европейския съюз, за умишлена занемареност и за подписване на неизгодни покупко-продажби, както и необгрижване на адвокатски контракти. Съдът отхвърли настояванията от НДК и от страната.
 Не някой си Боршош е казусът на страната, отсече Цацаров
Не някой си Боршош е казусът на страната, отсече Цацаров

Всички подписани контракти от НДК ще бъдат тествани

Бившият ръководител на Съвета на шефовете на сдружението В алентин Кръстев е упрекнат за занижени цени, само че е почтен за това, че принудил свои подчинени да подпишат протокол за социална поръчка, в който да занижат оценка на един от участниците и да завишат на различен.

В последната си дума Кръстев цитира свидетелски показания, които съгласно него са опровергали обвинителната теза.
 Вежди Рашидов свидетелства по делото против Боршош
Вежди Рашидов свидетелства по делото против Боршош

Обяснението за неналичието на нови средства било това, че се откриват нови пространства

Боршош опреди обвиняванията си като " несъстоятелни и неаргументирани, основаващи се на анонимни доноси " и съобщи, че е горделив с постигнатото, отпред на културната институция. Скандал към ремонта на НДК поради българското председателство на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2018 година насочи вниманието към Боршош.

Освен, че употребявал за друго съвсем 3,5 милиона лв., отпуснати за ремонта на НДК за потребностите за председателството, прокуратурата откри и проблеми към лизингов автомобил и няколко покупко-продажби, подписани от него.
 Трима свидетелстваха за ремонта на НДК по времето на Боршош
Трима свидетелстваха за ремонта на НДК по времето на Боршош

Боршош и Кръстев са обвиняем за длъжностно заграбване, умишлена занемареност и сключването на голям брой неизгодни покупко-продажби

Процесът против двамата потегли от втория път откакто арбитър докладчикът Стефан Милев един път върна обвинителния акт на прокуратурата поради неясноти. Те пречели на двамата подсъдими да разбере защо са дадени на съд.

Разследването и правосъдния развой продължиха 4 години. По делото бяха разпитани десетки очевидци, измежду които и няколко министри от кабинета, имали отношение към ръководството на НДК или към българското европредседателство.
 Разпитват очевидци по делото против някогашния началник на НДК Мирослав Боршош
Разпитват очевидци по делото против някогашния началник на НДК Мирослав Боршош

Припомняме, Мирослав Боршош изпълнителен шеф на НДК в края на юни 2017 година от вицепремиера Лиляна Павлова, само че няколко дни по-късно Окончателното премахване на Боршош се случи едвам откакто за нецелесъобразно консумиране на средства.

По делото бяха разпитани вицепремиерът Томислав Дончев, някогашния министър на европейското председателство Лиляна Павлова и някогашния вицепремиер в служебното държавно управление на Огнян Герджиков - Деница Златева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР