Сградата за бъдещата детска болница е незаконна, което прави и

...
Сградата за бъдещата детска болница е незаконна, което прави и
Коментари Харесай

Камарата на архитектите: Сградата за бъдещата детска болница е незаконна

Сградата за бъдещата детска болница е противозаконна, което прави и публичната поръчка противозаконна.

Около тази теза се сплотиха представители на Камарата на архитектите в България /КАБ/. Ако се пристъпи към заложената стратегия, бъдещата детска болница ще е противозаконен градеж заради противоречие с Подробния организационен проект /ПУП/, сподели Петкана Бакалова, заместник-председател на Камарата на архитектите в България по време на разискване на проблема. В полемиката вземат участие архитекти, инженери, педиатри и други специалисти. В Подробен устройствен план се планува постройката да бъде съборена и да се построи нова болница. Укрепването на съществуващия градеж, даже и след време той да е легализиран, ще е в пъти по-скъпо, в сравнение с да бъде съборен и издигната нова постройка, добави тя. Към момента публичната поръчка "стъпва " единствено на констурктивна експертиза. Протоколите за изпитване на бетона и протоколите за армировката са направени преди 12 години, което се равнява на това да се предпише терапия на база проучвания отпреди 12 години, добави тя. В заданието на публичната поръчка не се показват животостпасяващи и инженерни системи, с които болничното заведение би трябвало да е оборудвана. Не е указано и какъв енергиен клас да бъде постройката, което е съществена характерност. Предвиждат се 14 асансьора, само че при положение на пожар или спешно избавяне на пациентите от 390 кревати, би трябвало да има специфични асансьори, които да могат да работят при пожар и земетресение. Бакалова уточни, че в този момент се планува единствено 1 подобен асансьор.

Арх. Евгени Велев акцентира, че сегашният градеж съгласно Общия организационен проект на София не може да съществува, защото зоната лимитира градежите над 20 м височина, а той е 36 м. През 2011 год. е утвърден Подробен устройствен план за квартала, който планува на мястото на тази постройка да има 5-етажна нова болница. По думите му не е изработен и транспортен разбор за досегаемост. Болничните здания не би трябвало да са по-високи от 8 етажа поради сеизмичността на региона, сподели инж. Емил Бойчев.

Сградата е строена в интервала 1990 - 1994 год., за институт по педиатрия, а не за многопрофилна болница, сподели създателят на плана инж. Голев, който по-късно изясни, че се предвиждали и 600 кревати в същата постройка. Той разказа по какъв начин е строена постройката и акцентира, че никой от Министерството на здравеопазването до момента не му е дал резултата от обследването й.

Експертите показаха подозрение по кое време и по какъв начин е направено обследването на постройката. Арх. Емануил Марков, проектирал здания за детски лечебни заведения в чужбина, разказа дейностите на разнообразни страни по даването на заданията, по изграждане на лечебни заведения и прикани колегията и държавното управление да разрушат сегашната структура.

На въпрос на лекарите, участващи в полемиката, какъв брой време би лишило от възлагането на проектирането до разрешаването за употреба, експертите се сплотиха към период от 3-4 години, без да се включи софтуерното време за оборудването на болничното заведение.

От КАБ ще изпратят отворено писмо до премиера, както и до институциите, виновни за усвояването на средствата в страната ни. Вероятно след пет години ще би трябвало да се прави ремонт на ремонта, сподели още Бакалова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР