Сглобяемите жилища се възприемат като решение на кризата с недостига

...
Сглобяемите жилища се възприемат като решение на кризата с недостига
Коментари Харесай

Защо бизнесът със сглобяеми къщи все повече фалира

Сглобяемите жилища се възприемат като решение на рецесията с дефицита на жилища и тяхната досегаемост.

Но бизнесът, включващ строителството на многофамилни жилищни здания и стандартни къщи, е изпълнен с компании, които са банкрутирали.

Една от тях е Katerra, подкрепена от SoftBank, която се опитваше да се трансформира в повсеместен снабдител на сглобяеми здания.

След като вложителите вложиха милиарди долари в тази шумно рекламирана компания, през 2021 година тя разгласи банкрут.

Марк Ерлих, създател на книгата " Начинът, по който строим: Възстановяване на достолепието на строителния труд ", изяснява доста от неуспехите с неумелост в строителната промишленост.

Инвеститори отвън сектора идват с амбициозни проекти, само че с малко опит, нужен за намиране и запълване на пазарната ниша.

" Katerra беше основана от момчета от Силициевата котловина, които щяха да покажат на глупавата строителна промишленост какви динозаври са те ", споделя Ерлих. Тази " надменност " построи основата за тяхната крах, споделя специалистът пред BusinessInsider.

В Съединени американски щати и по света има още доста образци за сходни провали, в това число калифорнийският стартъп Veev, който изчерпа парите си в края на предходната година, и модулният бизнес на английската Urban Splash, наименуван House, който се срина през 2022 година

Политиците и бранителите на жилищното строителство търсят всевъзможни евентуални решения на жилищната рецесия. Те показват, че продуктивността на жилищното строителство не се е подобрила от десетилетия.

Изграждането на подобен вид жилища може да бъде по-ефективно и по-евтино от обичайното строителство.

Докато служащите приготвят основите на място, жилището може по едно и също време да се построява в цех, без метеорологичните условия и други спирания да забавят процеса.

" Производителността на фабриките – методите, по които в днешно време строим коли, самолети, кораби, също се е нараснала през последните към 60 години. И по този начин, в случай че успеем да отключим тази игра на продуктивност в жилищното пространство, това може и би трябвало да докара до понижаване на разноските ", изяснява Андрю Джъстъс, анализатор на жилищната политика в Niskanen Center.

Но ограничаващи държавни разпореждания, в това число закони за зониране и строителни правила, постоянно стоят на пътя на множеството компании за сглобяеми къщи. Според Джъстъс комплицираната мрежа от локални и щатски разпореждания може да направи невероятно за тях да реализират икономиите, от които се нуждаят, с цел да понижат разноските и да осъществят облага.

Според Ерлих тези ограничаващи политики постоянно отразяват трайното разбиране, че този вид жилища са по-лоши от обичайните.

Съществува стигма във връзка с мобилните домове, които федералното държавно управление дефинира като фабрично създадени жилища, издигнати преди 1976 година Той твърди, че актуалните версии на тези жилища към момента са необятно считани за непривлекателни.

Федералното държавно управление е положило известни старания за понижаване на бюрокрацията. Администрацията на Байдън предложи разхлабване на регулациите на Министерството на жилищното строителство и градоустройството във връзка с фабрично издигнатите жилища, с цел да се усили предлагането, в това число посредством легализиране на до три единици на конструкция. Но градовете и щатите би трябвало да либерализират личните си разпореждания, с цел да проправят пътя за повече такива жилища.

Пречки пред промишлеността

Според Ерлих, политическият пейзаж не е най-голямото затруднение за промишлеността.

По-важни са неналичието на непрекъснато търсене, високите разноски за превозване на готовия артикул до строителната площадка и децентрализираният темперамент на строителството. Въпреки че периодите за модулното строителство са непрекъснато съкратени, транспортните и други разноски могат да значат, че то не е по-евтино от строителството на място.

Инвеститорите не са уверени, че на множеството пазари има задоволително и непрекъснато търсене на модулни жилища.

Модулното строителство е най-подходящо за здания, които имат повтарящи се съставни елементи, като да вземем за пример хотел със стотици идентични стаи, постройка на общежитие или многофамилна жилищна постройка с идентични жилища. " Ако би трябвало да се поправят плановите елементи, в този миг това става прекомерно скъпо и е доста по-добре да се построи на място ", споделя Ерлих.

Дори и на подобаващия пазар, в строителния отрасъл няма доста искащи вложители. Това частично се дължи на обстоятелството, че секторът е децентрализиран: Строителните мениджъри разпореждат огромна част от работата на външни реализатори, а подизпълнителите нормално не разполагат с капитал.

" Нямате General Motors, нямате Tesla, нямате някой, подготвен да прекара 10 години, преди да направи доста пари ", споделя Ерлих.

Провали и триумфи

В допълнение към провалените компании, някои комплицирани огромни модулни планове също привлякоха вниманието към проблемите на промишлеността.

Изграждането на 32-етажна модулна жилищна постройка в Бруклин лиши четири години след правни разногласия и други забавяния.

В Манхатън планът, който трябваше да се трансформира в най-високия модулен хотел в света, трябваше да бъде приключен в края на 2020 година

Но пандемията и дефицитът на финансиране сковаха строителството, до момента в който всичките 168 изцяло сглобяеми и обзаведени хотелски стаи седят на пристана в Бруклин.

В края на декември 2023 година кредиторът на хотела, Avana Capital, подаде иск за 33 млн. $ за предварително лишаване на правото на градеж.

Някои въпреки всичко са намерили метод да съумеят. Ерлих твърди, че те нормално се ръководят от хора с богат опит в строителния отрасъл.

По-нов образец е Factory OS – компания в региона на залива на Сан Франциско, основана от одобрени бизнесмени в партньорство със синдиката на дърводелците в района, която дава отговор на търсенето на фабрично издигнати жилища на налични цени, като в същото време прави и някои строителни действия на място.

" Те започнаха с по-висока степен на експертиза и опит на жилищния пазар ", споделя Ерлих за Factory OS. " Знаеха къде е търсенето и по какъв начин могат да го задоволят. "

Съоснователят на Factory OS съобщи пред The New York Times, че компанията има проекти да разшири обсега си в Калифорния, само че прави оценка локалния темперамент на строителния отрасъл и не желае да отваря заводи в цялата страна. И тъкмо този метод може да се окаже ключът към нейния триумф.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР