Сферата на професионална дейност на психолога обикновено включва изучаване на

...
Сферата на професионална дейност на психолога обикновено включва изучаване на
Коментари Харесай

Психолог и психотерапевт: Каква е разликата

Сферата на професионална активност на психолога нормално включва проучване на човешкото държание, до момента в който психотерапевтът оказва помощ на хора с прочувствени проблеми, сподели в диалог с РИАМО Ирина Крашкина, лекар-психотерапевт.

Според нея психотерапевтът, за разлика от психолога, има особено обучение и право да организира лечебни сеанси .

" Той е профилиран в оказването на помощ на хора с прочувствени и психологични проблеми , като употребява разнообразни способи, в това число медикаментозна терапия, групови психотерапевтични сесии, детайли на внушаемост и други ", обяснява лекарката.

По думите ѝ психологът е експерт, който е приключил съответните курсове и се занимава с проучване на човешкото държание, страстите и психологичните процеси . Той може да поучава, да оказва помощ при смяна на мисленето и държанието, само че няма право да организира психотерапевтични сеанси. Крашкина добави, че няма еднопосочен отговор на въпроса коя форма на лекуване е по-ефективна, защото всичко зависи от всеки съответен случай и потребностите на пациента.

" За някои хора консултацията с психолог може да е задоволителна, до момента в който за други психотерапията може да е по-ефективна, изключително при положение на съществени прочувствени или психологични проблеми ", акцентира лекарката.

Ирина Крашкина споделя още, че търсенето на психолози сега е много огромно заради равнището на стрес в обществото и психологичните проблеми измежду популацията. Специалистът акцентира, че актуалността и значимостта на специалността се състои в това, че психолозите могат да оказват помощ за решаването на вътрешни проблеми и постигането на прочувствено благоденствие.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР