Сезонът на имунизацията срещу грип започва от края на септември

...
Сезонът на имунизацията срещу грип започва от края на септември
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: Все още нямаме Ерис, но не виждам опасност от нова COVID епидемия

Сезонът на имунизацията против грип стартира от края на септември - ще има 90 000 безвъзмездни ваксини за хора над 65 година, казва главният държавен здравен инспектор 

Засега не виждам потенциал някой от новите варианти на COVID-19 да стане бъдещ причинител на зараза

У нас още няма случай “Ерис ”, но и пробите, които секвенираме, не са доста

Всеки, желаещ инжекция, да се запише при личния лекар, с цел да е сигурен, че ще стигне до него

- Доц. Кунчев, в Америка предвиждат, че през есента и зимата ще има доста заболели от грип, коронавирус и респираторен синцитиален вирус с затруднения. От Белия дом приканват хората да си сложат бустер за COVID-19 и противогрипна ваксина. Какво да чакаме у нас?

- Есенно-зимният сезон е сезон на тези инфекции и те доближават най-високи стойности. Това обаче се случва всяка година и с цел да може да твърдим, че идва нещо изключително, би трябвало да имаме данни за зародил по-особен вариант, който се предава елементарно и има друга клинична картина.

Засега не бих споделил, че има такива наблюдения. В света всички лаборатории доста деликатно следят и дават данни за зародили нови варианти.

Световната здравна организация ги преценя дали са с евентуален риск, или не. Почти всеки месец пораждат нови варианти на COVID-19, само че аз най-малко към този момент не виждам нещо притеснително. Не виждам капацитет някой да стане предстоящ извършител на зараза.

Безспорно е, че ще има увеличение на заболеваемостта, тя през летния сезон стигна доста ниски стойности. В България е 3,5 на 100 хиляди души, което е минимална стойност. Ще пораства с смяната на температурата, което е в края на септември и октомври.

Препоръката да се ваксинират всички, които спадат към рисковите групи – възрастни, хора с хронични болести, трансплантирани, хора със слаба имунна система, е изцяло съответна.

- Препоръчвате да се поставят и противогрипни ваксини?

- Разбира се. След края на септември интензивно ще започва сезонът на имунизация, с цел да сме подготвени да имаме най-малко 20-25 дни да се построи цялостният имунитет и при среща с грипния вирус да сме предпазени.

За благополучие, продължава програмата за обезпечаване на безвъзмездна грипна ваксина за искащи над 65 години. Тази година ще има по-голям избор – два типа ваксини, а не един, както беше до момента. Всеки, който желае, би трябвало да се запише при общопрактикуващия доктор, с цел да е сигурен, че имунизацията ще стигне до него.

Интересът предходната година беше огромен и имаше дефицит. Опитваме се годишно да усилваме количествата.

- Тази година какви ще са количествата?

- Около 90 хиляди по стратегия плюс още толкоз на свободния пазар.

- Трябва ли да се тормозим от новия вид на коронавирус “Ерис ”?

- Още нямаме първи случай, само че и пробите, които секвенираме, не са доста.

Появяват се нови варианти, имат екзотични имена и интерес към тях, само че не мисля, че има някой, който да промени внезапно картината и да има риск от зараза.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР