Сезар Небрера си налива чаша кафе, което е сварил на

...
Сезар Небрера си налива чаша кафе, което е сварил на
Коментари Харесай

Жители на Ибиса живеят в колите си заради скъпи жилища

Сезар Небрера си налива чаша кафе, което е сварил на печка на капака на колата си. Старата зелена Kia се намира под сянката на рожков край основния път покрай град Ибиса, написа Investor като цитира публикация на Военновъздушни сили.

„ Липсват ми съществени неща, които вършат живота комфортен, като да мога да се изправя в личния си дом, да мога да сготвям като хората или даже да отворя чекмеджето и да извадя чорапи “, споделя той. „ Това са неща, които липсват, когато живееш в кола “

Автомобилът Kia на Сезар е неговият дом през последните три години. Той работи като шеф-готвач, само че разноските за наеми на испанския остров Ибиса нарастват стремглаво и той не може да си разреши да живее в апартамент.

„ На Ибиса жилищата са доста скъпи и става все по-скъпо “, споделя той. „ И разноските за наем са в цялостен прорез с приходите. Затова този живот е опция. Не е комфортно, само че ми разрешава да продължа да пребивавам на острова “, добавя Сезар.



Ибиса е един от четирите съществени средиземноморски острова, които съставляват Балеарските острови. Другите са Майорка, Менорка и Форментера.

Много локални работещи хора на Ибиса живеят в също толкоз нелеки условия поради високите цени на наемите. Миналата година IGC, внушителен орган на гражданската армия, заяви, че „ трима-четирима “ негови чиновници живеят в коли на острова.

Други локални поданици живеят в палатки или в извънредно скромни споделени жилища.

За притежателите на парцели може да е по-доходоносно да отдават жилища чартърен на многочислените туристи на Ибиса.

Даниел Гранда, представител на Синдиката на наемателите на Ибиса и Форментера, организация, която съставлява локалните наематели, споделя, че това състояние става всекидневно. 
 

„ Много хора се озовават в извънредно оскъдно състояние и започваме да следим оформянето на небогати квартали на острова “, споделя той. „ Без опцията да намерят заслон, който ни разрешава да живеем обикновено, тези от нас, които живеят на острова, имат чувството, че сме изтласквани от него “, добавя Гранда.

Високите наеми и рецесията през последно време с разноските за живот стопират доста испанци да си купуват парцел, създавайки растеж на търсенето на жилища чартърен, което тласка нагоре цените на наемите. На Балеарските острови те са нарастнали приблизително с 18% единствено през предходната година по отношение на междинен растеж от 12% на национално равнище.

Но статутът на Ибиса на туристически център, ситуиран на релативно дребна територия, е подсилил това събитие на острова, водейки до доста по-резки растежи, в някои случаи до 40% или 50% единствено през предходната година.

Исабел Мария Перес, която търсела налично жилище на острова, споделя, че единична стая коства сред 700 евро и 1000 евро на месец, а непретенциозен апартамент се предлага за към 1500 евро.

Исабел, която работи като касиерка в супермаркет, и сътрудникът ѝ, който работи в петзвезден хотел, трябвало да се изнесат от жилището си чартърен, когато той бил продаден. Оттогава те живеят със свекървата на Исабел, която идва от централната испанска област Кастила Ла Манча. Тя споделя, че в този момент със фамилията ѝ обмислят да се върнат в континенталната част единствено поради жилищното състояние.

„ Проблемът в други елементи на Испания е, че няма доста работа. Тук има колкото си желаете работа, само че няма място за живеене “, отбелязва Исабел.

Безработицата в град Ибиса, основния град на острова, е малко под 5% по отношение на 8% в Мадрид или 19% в столицата на Андалусия Севиля.

С население от едвам 160 хиляди души Ибиса е приела близо четири милиона туристи предходната година, което е нов връх, и 84% от икономическата му активност е обвързвана с туризма, оповестяват локалните управляващи. Макар че хотелите, заведенията за хранене и клубовете оферират обилие от работни места, огромна част от жилищата са налични единствено за краткосрочно отдаване чартърен на туристи и локалните работещи хора са изключени от пазара.

Консервативното районно държавно управление на Балеарските острови, което пристигна на власт предходната година, избра да не вкарва жилищния закон, утвърден от испанското държавно управление в Мадрид, който планува въвеждането на таван върху наемите в региони на страната, където те са нарастнали.

Вместо това локалните управляващи отдават жилищния проблем главно на притежатели на жилища в квартали на Ибиса, които нарушават закона, като оферират парцелите си за кратковременен наем, когато локалните закони плануват, че те би трябвало да отдават жилищата си чартърен минимум за шест месеца. Местното държавно управление твърди, че от 2019 година е наложило санкции за към 4 млн. евро, свързани с противозаконна активност в туристическия бранш.

„ Проблемът е, че печелите доста повече пари, като отдавате за дни или седмици, в сравнение с в случай че отдавате съгласно закона “, споделя Хуан Мигел Коста, началник на туризма в Ибиса.

Регионалните и общинските управляващи би трябвало да работят дружно, „ с цел да нападат концепцията за безотговорност, която съществува на острова – съгласно нея е доста елементарно да предложите апартамент за туризъм нелегално в жилищна постройка или да предложите парцел като ваканционно жилище без ваканционен лиценз “, отбелязва Коста.

Той отдава растежа на наемите и на обстоятелството, че доста жилища остават неизползвани през цялата година поради терзания на притежателите от допустимо нелегално настаняване. Това лимитира в допълнение предлагането на жилища за локалните работещи хора.

Иронията в жилищната рецесия на Ибиса е, че в този момент тя заплашва да подкопае същата тази туристическа промишленост, която е толкоз необятно упреквана, че е предизвикала растежите на наемите.

„ Всеки, който живее тук, продължава да повтаря едно и също нещо – нещо би трябвало да се даде, тъй като цените не престават да порастват “, споделя Джордж Макблейн, действен шеф на дискотеката и ресторант O Beach, която наема чиновници от острова, континентална Испания и чужбина.

„ Заплатите, несъмнено, порастват малко, само че незадоволително. Имам другари тук и техните наеми са се нараснали двойно в границите на година. И в случай че това продължи, ще забележим как – това към този момент се случва, работещите хора, които идват на острова, ще изберат друго място “, добавя Макблейн.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР