Севернокорейският лидер Ким Чен Ун лично е наблюдавал военно учение,

...
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун лично е наблюдавал военно учение,
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Севернокорейският водач Ким Чен Ун персонално е следил военно обучение, при което са били изстреляни ракети с дребен обхват за повторно в границите на седмица

3.4% е растежът на Брутният вътрешен продукт през 2019 година по предварителни данни на Национален статистически институт. За последното тримесечие индикаторът се намалява от 3.5% при експресните оценки на 3.1%. Диана Ковачева е единственият претендент за народен омбудсман след приключването периода за номинации в сряда. Кандидатурата на Ковачева е издигната от ГЕРБ, нито една от останалите партии в Народното събрание не прояви интерес към поста.

Заради ковид Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет предложи на ръководителите на всички съдилища със заповед да отсрочат откритите съвещания по всички каузи с по един месец като се изключи тези, които по закон не могат да се отсрочват - наказателни с мярка за неотклонение задържане, каузи за прехрана, за наставнически права на малолетни, за нелегално уволнение; каузи по неплатежоспособност и други Преценката дали да има отсрочване , за какъв период и от по кое време е на ръководителите, а заповедите се разгласяват на уеб страниците на съдилищата.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики
Медицинските сестри още веднъж започнаха митинги за по-високо възнаграждение и по-добри условия на труд. Протестът ескалира, откакто в петък вечерта пет протестиращи се барикадираха в Народното събрание, а една от тях излезе на перваза на прозореца

Фотограф: Юлия Лазарова
Шестима служащи бяха ранени в сряда при гърмеж в склад за капсул-детонатори на оръжейния цех " Арсенал " в Мъглиж. Експлозията е унищожила изцяло склада, Националната следствена работа пое следствието на случая, който е следващият за последните години. През февруари 2014 година при гърмеж почина един мъж, различен почина през 2016 година при гърмеж при сплескване на хексоген, а през март 2018 година при запалване на смесител в завода почина един служащ, а различен беше ранен.

Свят

Турция ще остави границата си отворена за мигранти, опитващи да стигнат до Европа, до момента в който Европейски Съюз не извърши упованията на Анкара по отношение на мигрантската договорка от 2016 година, сподели президентът Реджеп Тайип Ердоган. Десетки хиляди мигранти желаят да влязат в Гърция, откогато Турция съобщи на 28 февруари, че няма да ги задържа на своя територия, както бе контрактувано със съглашението с Брюксел в подмяна на помощи от Европейски Съюз.

Долната камара на съветския парламент поддържа конституционни промени, позволяващи на Владимир Путин да се кандидатира за президент още веднъж през 2024 година В момента той е длъжен да слезе от поста през 2024 година, когато изтича вторият му пореден и общо четвъртият президентски мандат, само че поправката официално ще занули мандатите му. Ако Конституционният съд я утвърди и тя получи поддръжка в народен избор през април, Путин ще може евентуално да остане на поста за още два поредни 6-годишни мандата до 2036 година, когато ще бъде на 83 години и ще е прекарал 36 години отпред на съветската политика.

Джо Байдън затвърди позицията си като любимец за претендент на Демократическата партия, който да се изправи против Тръмп в президентските избори в Съединени американски щати през ноември. Той завоюва в Мичиган - най-голямата премия в първичния избор във вторник, като по този начин усили преднината си пред Бърни Сандърс. Пет други щата гласоподаваха във вторник, от които Байдън победи също в Мисури, Мисисипи и Айдахо.

Японец уважава паметта на жертвите от земетресението с цунами във Фукушима на 11 март, когато се навършиха 9 години от нещастието

[Reuters]
Икономика

Камерите на тол системата ще наблюдават и за превишена скорост. Изградените портални рамки и камерите върху тях ще събират и подават информация и към Министерството на вътрешните работи (МВР), Агенция " Митници " и Националната организация по приходите (НАП). Това излиза наяве от социална поръчка на пътната организация и инструкцията за обмена на информация сред Министерство на вътрешните работи, митниците и АПИ. След като бъдат интегрирани системите на тези ведомства, данните за придвижване на транспортни средства по платената пътна мрежа ще могат да се получават в действително време от тях.

" Булгаргаз " търси банкова гаранция от 109 млн. $ поради азерския газ. Целта е по този метод да се обезпечи осъществяването на паричните отговорности на " Булгаргаз " по 25-годишния контракт за доставка на природен газ с държавната нефтена компания на Азербайджан - SOCAR. Става дума за подписания още в края на 2013 година договор за доставка на 1 милиарда куб. метра каспийски газ годишно по Южния газов кулоар, който би трябвало да влиза в България през газовата връзка с Гърция.

Държавната компания " Български пощи ", за която държавното управление реши, че ще поеме дистрибуцията на вестници и списания от 1 март, търси подизпълнител. Обществената поръчка включва обмисляне и разпространяване на печатни издания, като за интервал от 4 години пощите възнамеряват да платят за това 60 млн. лева без Данък добавена стойност. Дистрибуцията е губеща активност и по думите на транспортния министър Росен Желязков тя ще бъде обезщетена с държавни средства, т.е. с пари на данъкоплатците.

Бизнес

Изпълнителният шеф на Adidas Каспер Рорщед е изправен пред най-трудния интервал в кариерата си отпред на спортния колос, който оглави преди четири години. Той разгласи, че продажбите на компанията в Китай ще отбележат спад от 1 милиарда евро през първото тримесечие. Този пазар носи към 23% от бизнеса й и 19% от производството.

[Reuters] Повечето български работодатели възнамеряват да усилят чиновниците си през идващото тримесечие. Това демонстрира последното обзорно проучване на Manpower Group за заетостта в интервала април-юни. От седемте изследвани бранша отрицателни са прогнозите само в областта на хотелиерството и ресторантьорството, а нарастване на работната мощ се планува във всичките пет района на страната. Изследването, което е направено измежду 620 работодатели в България, демонстрира, че 11% от тях възнамеряват да усилят броя на чиновниците си, 1% плануват да ги понижат и 87% не чакат смяна.

Дружеството " Ню геймс ", което организираше най-голямата частна лотария на Васил Божков - " Национална лотария ", изиска да бъде оповестено в неплатежоспособност. Това излиза наяве от документи в Търговския указател. Молбата е до Софийския градски съд и е подадена на 28 февруари. Според писмото всички банкови сметки на сдружението са запорирани по искане на Национална агенция за приходите, има и издадени актове от Комисията по хазарта за открити обществени отговорности в размер на 273 млн. лева, които компанията е обжалвала. Данъчните са поискали запор за сумата от 27.6 млн. лева като поръчителство по предстоящ иск. Сделки и планове

Пет претендента желаят да строят пречиствателната станция за питейни води в Шумен. Сред тях са " Хидрострой " и " Геострой ". Обществената поръчка беше оповестена за пръв път през януари 2019 година, само че по-късно беше прекъсната поради неточности в документите и по-късно бе пусната отначало. Прогнозната стойност е малко над 21.1 млн. лева без Данък добавена стойност, а финансирането на плана е по оперативна стратегия " Околна среда ".

Средно огромната строителна компания АБ, спечелила няколко огромни публични поръчки, е на крачка от нов притежател - сдружението " Валирион ". В края на февруари Комисия за защита на конкуренцията е разрешила " Валирион " да купи " Пътна сигнализация - България ", която в действителност е притежател на редица компании, измежду които и АБ. Това излиза наяве от регистъра на антимонополния регулатор. Фирмите бяха подали заявката си в края на януари. По закон срокът за изговаряне е пет седмици, в тази ситуация решението идва за 4. АБ е посочена за близка до депутата Делян Пеевски.

Германската енергийна компания EnBW Energie Baden-Wuerttemberg ще продаде каузи си в австрийското сдружение EVN, което се занимава с комунални услуги, а в България има електроразпределително и снабдително сдружение, търговец на ток, както и пловдивската топлофикация. Стойността на договорката не е оповестена обществено, а източник на Reuters е съобщил за цена към 870 млн. евро. Купувач е Wiener Stadtwerke, благосъстоятелност на община Виена.

Датската компания за играчки LEGO възнамерява да отвори 150 магазина през 2020 година Групата разгласи доходи от над 5.7 милиарда $ за предходната година, с 6% по-високи от 2018 година Най-печеливши за компанията не престават да бъдат играчките, свързани със Star Wars, Harry Poter, Marvel Avengers и принцесите от Disney. LEGO към този момент има 570 магазина по целия свят, като има намерение да отвори почти 150 още през 2020 година, а множеството от тях са планувани в Китай. Посетителите на актуализирания уебсайт на LEGO са се нараснали с 27% през 2019 година, което също способства за растежа на продажбите през миналата година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР