Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е проследил изстрелването, отбеляза севернокорейската

...
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е проследил изстрелването, отбеляза севернокорейската
Коментари Харесай

Северна Корея изведе успешно в орбита първия си разузнавателен спътник

Севернокорейският водач Ким Чен Ун е наблюдавал изстрелването, означи севернокорейската организация, като добави, че страната ще изстреля още спътници в близко бъдеще, прибавя Българска телеграфна агенция.

Съединени американски щати осъждат извеждането на севернокорейски шпионски спътник в орбита, при което е била употребена технология за балистични ракети, съобщи Белият дом, представен от Ройтерс.

Изстрелването е " нахално нарушаване на голям брой резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, покачва напрежението и заплашва да дестабилизира обстановката в областта на сигурността в района и оттатък него ", съобщи говорителката на Националния съвет за сигурност Ейдриън Уотсън.

Малко по-рано поради изстрелването на ракетата Япония издаде предизвестие към жителите на префектура Окинава. Впоследствие предизвестието бе анулирано. А министър председателят на Япония Фумио Кишида осъди с допустимо най-твърди думи ракетното тестване.

" Макар севернокорейците да споделят, че са изстреляли спътник, изстрелването на обект, при което се употребява технологията на балистичните ракети, е ясно нарушаване на резолюциите на Организация на обединените нации ", акцентира Кишида, представен от Франс прес.

Сеул от седмици предизвестява, че Пхенян е в последния стадий от подготовката на ново изстрелване на шпионски спътник. Вчера южнокорейската войска предизвести Северна Корея да приключи неотложно тази подготовка, тъй като в противоположен случай ще предприеме нужните ограничения.

Една от тези ограничения би била прекратяване на използването на съглашението от 19 декември 2018 година, което целеше да намали военното напрежение сред двете корейски страни по границата им посредством основаване на морски буферни зони, прибавя Българска телеграфна агенция.

Неотдавнашното доближаване сред Северна Корея и Русия също безпокои Съединени американски щати и техните съдружници - Япония и Южна Корея. Според Сеул Пхенян доставя оръжия на Москва в подмяна на съветски галактически технологии. В началото на ноември американският държавен секретар Антъни Блинкън разкритикува, както той сподели, възходящите и рискови връзки сред Пхенян и Москва.

Северна Корея тази година извърши рекорден брой тествания на ракети макар интернационалните наказания и предизвестията на Съединени американски щати, Южна Корея и техните съдружници. Пхенян също така разгласи за необратим статута си на нуклеарна мощ.

Миналата седмица Северна Корея заяви, че е направила сполучливо тестване на нов вид мотор с твърдо гориво за междуконтиненталните си балистични ракети.

Сеул, Вашингтон и Токио ускориха съдействието си в региона на защитата поради цялата тази обстановка. Днес американският нуклеарен самолетоносач " Карл Винсън " дойде в южнокорейската военноморска база Пусан. По този мотив южокорейските военноморски сили споделиха, че това ще ускори позициите на съдружниците пред нуклеарните и ракетните закани на Северна Корея.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР