Северните европейски страни и Германия демонстрираха по време на среща

...
Северните европейски страни и Германия демонстрираха по време на среща
Коментари Харесай

Разногласие в Европа относно туристическите визи за руснаци

Северните европейски страни и Германия демонстрираха по време на среща на върха в Осло признаци на различия по въпроса за ограничение на туристическите визи, издавани на руснаци. За въвеждане на сходна мярка упорства Хелзинки, само че Берлин е въздържан по въпроса, отбелязва Франс прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Обикновените руснаци не започнаха войната, само че в това време ние би трябвало да разберем, че те поддържат войната ", съобщи премиерката на Финландия Сана Марин след края на среща на водачите на държавните управления на северните европейски страни и на Германия. " Не е заслужено съветските жители да могат да влизат в Европа, в Шенгенското пространство, да бъдат туристи, до момента в който Русия убива хора в Украйна ", добави тя.

В началото на август финландското министерство на външните работи показа проект за ограничение на туристическите визи, издавани на руснаци, които желаят да влязат във Финландия. Хелзинки желае да бъде взето сходно решение и на европейско равнище. Откакто бяха неразрешени полетите от Русия към Европейски Съюз, съветски туристи все по-често отиват във Финландия, с която страната им споделя дълга граница, а оттова транзитират към други европейски страни.

Германският канцлер Олаф Шолц изрази запаси по отношение на мярката, предлагана от Хелзинки. " Важно решение е от нашата страна да наложим наказания против тези, които са виновни за войната, против доста олигарси и против тези, които се възползват финансово и стопански от режима на съветския президент Путин ", акцентира той.

" Ние ще продължим да го вършим, само че мисля, че това не е войната на съветския народ, това е войната на Путин ", добави той. Според него ограничението на туристическите визи санкционира също тези хора, които бягат от Русия, тъй като не са съгласни с съветския режим. " Всички решения, които ние взимаме, не би трябвало да вършат по-трудно за тези хора да избират свободата и да напущат страната, с цел да се отдалечат от режима и от диктатурата в Русия ", съобщи Шолц.

Шведската премиерка Магдалена Андершон пък сподели, че към момента няма дефинитивна позиция по въпроса. А датската премиерка Мете Фредериксен прикани да се резервира европейското единение пред Москва. " Един от нашите триумфи по време на тази война беше нашето единение и мисля, че ние би трябвало проведем полемика по този въпрос. Но разбирам за какво някои намират, че е малко необичайно руснаците да могат да се отдават на туризъм в Европа ", съобщи Фредериксен. След края на срещата си в Осло северните страни - Дания, Норвегия, Исландия, Финландия и Швеция - обявиха също така, че ще продължат да работят за замяната на съветски въглеводороди с различни енергоизточници, добавя ТАСС по тематиката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР