Северна Македония като член на НАТО напълно хармонизира външната си

...
Северна Македония като член на НАТО напълно хармонизира външната си
Коментари Харесай

Ковачевски: Разширяването на ЕС ще повиши сигурността и ще консолидира демокрацията

Северна Македония като член на НАТО изцяло хармонизира външната си политика , взехме всички решения, хармонизирани със страните членки на НАТО и Европейски Съюз, тъй като считаме, че е от изключително значение по време на военна рецесия  от подобен мащаб всички страни съдружници да работят обединени и да поддържат Украйна.

Това акцентира министър-председателят Димитър Ковачевски, говорейки по, както сподели, две стратегически тематики от държавен интерес, на днешното тематично съвещание на държавното управление във връзка 100 дни работа на новото държавно управление, съобщи особено за Българска телеграфна агенция организация МИА.

Това е новината на деня в Република Северна Македония , определена от Медийната осведомителна организация /МИА/ за издание от Българска телеграфна агенция според съглашението за продан на информация и професионално съдействие, което планува всеки ден националните осведомителни организации на България и Република Северна Македония да си разменят непосредствено определена от другата организация вест на деня от съответната страна, а другата организация да я разгласява на своя интернет уебсайт без смяна с категорично изтъкване и цитиране на колегата й като източник.

Ковачевски напомни, че на изключителната среща на върха на НАТО Северна Македония е удостоверила поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна и акцентира, че „ осъждаме мощно съветската военна експанзия, която е непредизвикана, неоправдана и е съществено нарушаване на интернационалното право “.

„ Ние сме НАТО и дружно с Европейски Съюз сме обединени в отговора на военната експанзия на Русия и в поддръжка на Украйна “, сподели Ковачевски.

Той сподели, че войната в Украйна е посочила, че политиката на отворени порти на НАТО е историческо достижение, което подсигурява дълготраен мир и сигурност на целия европейски континент.

„ Аналогично на това имам вяра, че разширението на Европейски Съюз ще увеличи сигурността и ще укрепи демокрацията и по тази причина на всички конгреси и срещи с нашите интернационалните съдружници и сътрудници ние подчертавахме, че е извънредно значимо Северна Македония да стартира договарянията за присъединение към Европейски Съюз, без по-нататъшно закъснение “, сподели Ковачевски.
„ Споразумяхме с нашите сътрудници от Европейски Съюз, че разширението към Западните Балкани, както в никакъв случай до момента, е геостратегически въпрос, “, добави той. Това мнение, акцентира той, се споделя от страните членки на Европейски Съюз.

Премиерът осведоми, че се прави превод на правото на Европейски Съюз, нужните хармонизации с националното законодателство и други значими за страната документи, с цел да бъде на бърза лента, когато стартират договарянията по главите и да ги затваря колкото е допустимо по-бързо.

Ковачевски уточни, че се работи интензивно по приноса към Годишния отчет на Европейската комисия, където всички документи, подадени от съответните институции за тъкмо 39 глави, по новата методика на Европейска комисия, са тествани, финализирани и компилирани и след утвърждение от държавното управление ще бъдат показани на Европейска комисия.

Според Ковачевски войната в Украйна разреши на Република Северна Македония да види на процедура какъв брой значимо е участието в НАТО за нея.

„ Безопасността и сигурността  на страната е обезпечена и постоянна, а нашата войска развива своите качества. Армията на районен съд Македония реализира високи резултати, сподели апропо Ковачевски.

Той добави, че в сходство със стандартите на НАТО не престават вложенията за по-добри условия за всеки чиновник на армията , като през последните три месеца се осъществят и завършват редица финансови инвестиции в армейски обекти.

Премиерът Ковачевски се спря на обстоятелството, че интегрираната система за противовъздушна и противоракетна защита на НАТО е в цялостна оперативна подготвеност. Министърът на защитата Славянка Петровска, напомни министър председателят, оглавява координационния орган за присъединяване на Северна Македония в системата за реагиране при рецесии на НАТО, чиято задача е координацията с вътрешните институции и съдружниците от НАТО за справяне с актуалната рецесия на европейска земя, въздържане и попречване на разпространяването на спора в страните членки на НАТО.

Украинската война, сподели Ковачевски, донесе и сложи доста въпроси, свързани с външната политика, които са били сполучливо решавани в предишното.

В изискванията на съветска инвазия в Украйна и нарушена европейска сигурност Ковачевски акцентира, че страната е застанала на вярната страна на историята , както и че  над 90 % от над 120 македонски жители са били евакуирани от Украйна, като местонахождението им е открито и които са поискали помощ  за изтегляне,  и в това време бързо и дейно е била оказана поддръжка на всички украински жители, потърсили леговище в Северна Македония.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР