Северна Корея съобщава на Япония за план за изстрелване, възможен втори опит за поставяне на шпионски сателит, казват японските медии

...
Японските медии казват, че Северна Корея е казала на Япония,
Коментари Харесай

Японските медии казват, че Северна Корея е казала на Япония, че планира да изстреля сателит през следващите дни, което може да бъде втори опит за извеждане на военен шпионски сателит в орбита

От HYUNG-JIN KIM Associated Press 21 август 2023 г., 19:07 Япония планира да изстреля сателит през следващите дни, вероятно втори опит за извеждане на военен шпионски сателит в орбита, съобщиха японските медии във вторник.

В края на май Северна Корея се опита да изстреля първия си шпионски сателит, но ракетата, носеща сателита, падна в морето скоро след излитането. Северна Корея обеща да направи втори опит, след като проучи какво се е объркало при първото изстрелване.

Kyodo News цитира бреговата охрана на Япония, която съобщава, че е уведомена, че Северна Корея възнамерява да изстреля сателит между четвъртък и 31 август. Киодо каза, че планът се смята за повторен опит на Севера за изстрелване на военен разузнавателен сателит.

Японският министър-председател Фумио Кишида инструктира свързани правителствени агенции да анализират плана колкото е възможно повече и да се координират със Съединените щати и Южна Корея, за да призоват Пхенян да не извършва изстрелването, каза Киодо.

Япония Бреговата охрана каза, че е уведомена, че Северна Корея ще определи три морски опасни зони - две на запад от Корейския полуостров и третата на изток от филипинския остров Лусон. Трите са извън изключителната икономическа зона на Япония.

Съобщеният план за изстрелване на Севера идва ден след като военните на САЩ и Южна Корея започнаха годишни военни учения, които Северна Корея нарече репетиция за инвазия.

11-дневните учения "Ulchi Freedom Shield" са компютърно симулирани командно-щабни тренировки. По време на тазгодишния период на обучение съюзниците също планират повече от 30 полеви тренировки .

Ученията този месец идват, след като лидерите на САЩ, Южна Корея и Япония се срещнаха за първата си самостоятелна тристранна среща на върха в Кемп Дейвид в петък и се споразумяха за набор от стъпки за увеличаване на тяхното сътрудничество в областта на отбраната, за да се справят с нарастващите ядрени и военни заплахи на Северна Корея.

Севернокорейските държавни медии предупредиха във вторник, че ученията на нейните съперници задълбочават опасността на ядрена война на Корейския полуостров.

„Ако споразуменията, изфабрикувани в курорта Кемп Дейвид, бъдат допълнително приложени на практика във военните учения, включващи човешки и материални ресурси на САЩ и други враждебни сили и дори васалните сили, възможността за избухване на термоядрена война на Корейския полуостров ще стане по-реалистична“, каза официалната Корейска централна информационна агенция на Севера.

Той каза, че текущата, преобладаваща ситуация принуждава Северна Корея да предприеме „офанзивни, съкрушителни“ стъпки, но не даде подробности.

В понеделник, KCNA каза, че лидерът Ким Чен Ун е наблюдавал тестовите изстрелвания на стратегически крилати ракети и е подчертал необходимостта от засилване на усилията за модернизиране на военноморските оръжейни системи. седмица, когато Северна Корея предприема необходимите стъпки за тестови полети на междуконтинентални балистични ракети и ракети с по-малък обсег на действие, способни да носят ядрено ядро, както и изстрелване на шпионски сателит.

Шпионин сателитът е сред набор от високотехнологични оръжейни системи, които лидерът на Северна Корея публично обеща да придобие, тъй като се стреми да разшири ядрения си арсенал.

Съединените щати и техните съюзници осъди първото изстрелване на шпионски сателит на Севера за повишаване на напрежението и нарушаване на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които забраняват на страната да участва в балистични изстрелвания.

Неуспешното изстрелване през май също предизвика сигурност безпокойство в региона, като Южна Корея и Япония предупредиха за кратко хората в някои райони да се приютят.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР