Северна Корея прие закон, потвърждаващ правото й да нанася превантивни

...
Северна Корея прие закон, потвърждаващ правото й да нанася превантивни
Коментари Харесай

С нов закон Северна Корея разширява правомощията си за ядрените оръжия

Северна Корея одобри закон, потвърждаващ правото й да нанася превантивни удари с нуклеарни оръжия, с цел да се отбрани, оповестява " Ройтерс ", базирайки се на севернокорейските държавни медии.

Според водача Ким Чен-ун това е ход, който прави нуклеарния статут на страната " необратим " и не разрешава всевъзможни договаряния за нуклеарно разоръжаване.

Решението идва в миг, когато наблюдаващи предизвестяват, че Северна Корея се готви да възобнови нуклеарните опити за първи път от 2017 година, откакто исторически срещи на върха с тогавашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп и други международни водачи през 2018 година не съумяха да разубедят Ким от създаването на нуклеарни оръжия.

Парламентът на КНДР - Върховното национално заседание, одобри новото законодателство в четвъртък като сурогат на закон от 2013 година, който за първи път обрисува нуклеарния статут на страната.
 Съединени американски щати желаят цялостно нуклеарно разоръжаване на КНДР
Съединени американски щати желаят цялостно нуклеарно разоръжаване на КНДР

Могат да бъдат подхванати " на практика стъпки " за денуклеаризация на полуострова

" Най-голямото значение на законодателната политика за нуклеарните оръжия е да се начертае неотменима линия, тъй че да не може да има спорене за нашите нуклеарни оръжия ", съобщи Ким в тирада пред събранието, като добави, че в никакъв случай няма да се откаже от оръжията, даже в случай че страната е изправена пред 100 години наказания.

Депутат в събранието уточни, че законът ще послужи като мощна правна гаранция за консолидиране на позицията на Северна Корея като страна с нуклеарни оръжия и гарантиране на " транспарантен, пореден и общоприет темперамент " на нейната нуклеарна политика.

Съгласно първичния закон от 2013 година Северна Корея може да употребява нуклеарни оръжия за отбиване на инвазия или офанзива от враждебна нуклеарна страна и да нанася ответни удари.
 Северна Корея е безапелационна, че няма да търпи рецензии към нуклеарната си стратегия
Северна Корея е безапелационна, че няма да търпи рецензии към нуклеарната си стратегия

КНДР назова Вашингтон крал на разпространяването на нуклеарни оръжия

Новият закон уголемява тези пълномощия, допускайки превантивни нуклеарни удари, в случай че бъде открита непосредствена офанзива с оръжия за всеобщо заличаване или против " стратегически цели " на страната, в това число нейното управление.

Подобно на предходния закон, в новото законодателство се твърди да не бъдат отправяни закани към неядрените страни с нуклеарни оръжия, в случай че не се причислят към страна с нуклеарно въоръжаване, с цел да нападат Севера.

Новият закон обаче постановява, че може да бъде нанесен предпазен нуклеарен удар при определяне на идна офанзива от всевъзможен тип , ориентирана против управлението на Северна Корея и командването на нейните нуклеарни сили.

Това е явна отпратка към тактиката на Южна Корея " Верига за убийства " (Kill Chain), която приканва за превантивно нанасяне на удари по нуклеарната инфраструктура и командната система на Северна Корея, в случай че се подозира непосредствена офанзива.
 Ким Чен-ун: Готови сме на нуклеарна война със Съединени американски щати
Ким Чен-ун: Готови сме на нуклеарна война със Съединени американски щати

Твърда позиция на Северна Корея
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР