Северна Корея отново изправи света на нокти, след като вчера

...
Северна Корея отново изправи света на нокти, след като вчера
Коментари Харесай

Светът отговаря на Пхенян: От спиране на петрола до санкции за най-големите глобални банки

Северна Корея още веднъж изправи света на нокти, откакто през вчерашния ден извърши сполучлив опит с атомна бомба, а интернационалната общественост реагира незабавно с остри мнения. Полето за деяние по отношение на Пхенян е все по-ограничено и евентуално " инструментът " за справяне с ескалацията е в ръцете на втората по величина стопанска система в света.

Експерти приканват Китай да спре доставките на нефт за Северна Корея, откакто на страната към този момент са наложени редица наказания в региона на търговията.

" Ако Китай реши да спре жизненоважните доставки на суровината за страната, това ще окаже неотложен резултат върху севернокорейската стопанска система ", разяснява Скот Сийман, който е шеф на консултантската компания Eurasia Group. В резултат сходно деяние ще засегне защитата и превоза.

 Експерти: Война в Северна Корея ще сложи в риск 1/3 от доставките на нефт в света
Експерти: Война в Северна Корея ще сложи в риск 1/3 от доставките на нефт в света

Най-засегнати ще бъдат Китай, Япония и Южна Корея

" Северна Корея стана прекомерно адаптивна във връзка с интернационалните наказания, макар че се чака те да дадат своето отражение в дълготраен проект ", счита Джонатан Полак от Brookings Institution, представен от CNBC.

" Истинският въпрос е дали Китай и Русия ще решат да лимитират или да спрат изцяло доставките на нефт за страната, като сходна стъпка ще има огромни последици. Тя ще има доста, доста по-голям резултат от всички останали наказания ", прибавя той.

Китайският експорт на горива за Северна Корея се е свил с 97% от предходната година насам, само че анализаторите са на мнение, че даже това минимално количество е от особена значимост за поддръжката на режима в страната.

Пекин не показва публична информация за доставките си за Пхенян, само че източници от енергийната промишленост показват, че втората по величина стопанска система доставя към 520 хиляди тона от суровината през остарял водопровод.

Междувременно търговията сред Русия и Северна Корея се е удвоила през първото тримесечие на 2017 година до 31,4 милиона $, демонстрира отчет на Reuters от август. По-голямата част от нея е на нефт, въглища и рафинирани артикули.

 Търговски сътрудници на Северна Корея, които донесоха рекорден скок на стопанската система й
Търговски сътрудници на Северна Корея, които донесоха рекорден скок на стопанската система й

На какъв брой възлиза износа на Пхенян за тях?

Извън енергийната промишленост, някои специалисти считат, че най-ефективни биха били наказания не непосредствено против Пхенян, а против китайски финансови институции. Това може да значи налагането на ограничавания на най-големите банки в света.

Според някои анализатори финансови институции, като Bank of China, оказват помощ на Северна Корея да заобикаля глобите в региона на финансовата сфера. Засега Щатите са включвали в черния лист единствено по-малки китайски банки, като Bank of Dandong, за които се счита, че финансират Пхенян. Това обаче може скоро да се промени.

След следващия нуклеарен опит американският президент Доналд Тръмп разгласи, че се обмисля прекъсването на всякаква търговия с страните, които вършат бизнес със Северна Корея. А максимален сътрудник на страната в това отношение е прилежащ Китай.

В резултат измежду засегнатите могат да са четирите финансови институции - Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China и Bank of China, които през последните години уголемяват наличието си на американския пазар.

 Колко печели Северна Корея от нуклеарните си опити?
Колко печели Северна Корея от нуклеарните си опити?

Пхенян ловко разиграва нуклеарната карта и всички му заплащат
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР