Северна Корея обяви, че спира напълно Всеобхватното военно споразумение със

...
Северна Корея обяви, че спира напълно Всеобхватното военно споразумение със
Коментари Харесай

Северна Корея обяви, че спира напълно военното споразумение със Сеул от 2018 г.

Северна Корея разгласи, че стопира изцяло Всеобхватното военно съглашение със Сеул след решението на Южна Корея отчасти да замрази силата на Всеобхватното военно съглашение, заради изстрелването на севернокорейски шпионски спътник, оповестяват международни медии.

Всеобхватното военно съглашение беше реализирано през 2018 година след интензивни съвещания и траяли месеци договаряния, за попречване на ескалация на напрежението сред двете страни посредством приемането на военни ограничения за създаване на доверие по суша, въздух и море. Той предвиждаше основаване на неразрешена за полети зона по границата на двете страни, преустановяване на въздушното наблюдаване на границата, прекратяване на военните учения с бойни стрелби и понижаване на минните полета и постовете от двете страни на границата.

В сряда Сеул разгласи, че стопира едностранно частта от договорката, отнасяща се до въздушното наблюдаване на севернокорейските военни придвижвания през границата, като Пхенян реагира неотложно и разгласи цялостното си отдръпване от договорката, както и изпращането на спомагателни войски и софтуерно напреднало съоръжение на границата.

Разработването на функционираща мрежа за сателитно шпиониране е значима част от 5-годишната военна стратегия, стартирана през 2021 година от президента на Северна Корея Ким Чен-ун за наблюдаване на придвижванията на южнокорейски и американски войски и разкриване на нововъзникващи закани в точния момент. Държавните медии в Северна Корея оповестиха, че водачът Ким към този момент е видял изображения на американски военни уреди на тихоокеанския остров Уам, изпратени от новия спътник.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР