Северна Корея казва, че нейното изстрелване на шпионски сателит е неуспешно, отново

...
Вторият опит на Северна Корея да изстреля шпионски сателит в
Коментари Харесай

Вторият опит на Северна Корея да изстреля шпионски сателит в орбита се провали в четвъртък поради повреда в третата степен на ракетата, съобщи държавната Корейска централна информационна агенция (KCNA).

Неуспешното изстрелване дойде, след като първият опит на Северна Корея се провали през май, когато новата сателитна ракета Chollima-1 се разби в морето скоро след излитането.

Пхенян ще опита друго изстрелване през октомври, каза KCNA.

Последното изстрелване на разсъмване в четвъртък „се провали поради грешка в системата за аварийно взривяване по време на третия етап на полета“, се казва в доклада.

Ракетата се разпадна на няколко части, преди да падне в Жълто море, Източнокитайско море и Тихия океан в ранните часове на четвъртък, каза заместник-министърът на отбраната на Япония Кими Онода.

След спасяването на отломките южнокорейската армия заяви, че дизайнът на най-новия сателит е твърде елементарен, за да изпълни функцията си, дори и да е бил изстрелян успешно.

Изстрелването накара Япония да отправи спешен призив към жителите на южната част на Окинава да се евакуират. Оттогава призивът за евакуация е отменен.

Япония каза, че Северна Корея е изпратила имейл във вторник, че планира да изстреля сателит в посока Жълто море и Източнокитайско море между 24 и 31 август, в район, който попада извън изключителната икономическа зона на Япония.

След този имейл японската брегова охрана издаде навигационно предупреждение за тази зона и призова корабите да внимават за падащи предмети.

Изстрелването беше осъдено от Япония, Южна Корея и Съединените щати.

На пресконференция в четвъртък главният секретар на кабинета на Япония Хирокадзу Мацуно каза, че Япония „остро протестира“ срещу последното изстрелване на Северна Корея и „го осъжда най-категорично“, добавяйки, че изстрелването е използвало технология за балистични ракети.

Мацуно нарече изстрелването „сериозен въпрос, който нарушава резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която забранява всякакви изстрелвания, използващи технология за балистични ракети от Северна Корея“.

Той каза, че японското правителство е свикало спешна среща и събира и анализира подробности за изстрелването, които ще бъдат споделени с обществеността веднага щом станат достъпни.

Засега няма съобщения за щети на кораби или самолети, добави Мацуно.

Съветът за национална сигурност на Южна Корея (NSC) също осъди изстрелването, което според него е "сериозно нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН".

NSC осъди Северна Корея за това, че „докарва народа си до глад и смърт, като губи малкото ресурси, с които разполага, за безразсъдни провокации“.

На среща в четвъртък сутринта членовете на NSC обещаха да засилят сътрудничеството със Съединените щати и Япония, за да предотвратят незаконните дейности на Северна Корея като експлоатация на севернокорейски работници в чужбина, кибер хакерство и контрабанда по море.

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол получи доклад за дискусиите на NSC и нареди на NSC да сподели резултатите от анализа от четвъртък със САЩ и Япония и „да се подготви за допълнителни провокации на Северна Корея“, според изявление, публикувано от президентската канцелария на страната.

Съветът за национална сигурност на САЩ осъди изстрелването като „нагло нарушение“ на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН, заявявайки, че то „повдига напрежение и рискува да дестабилизира ситуацията със сигурността в региона и извън него“.

„Това космическо изстрелване включва технологии, които са пряко свързани с програмата за междуконтинентални балистични ракети на КНДР“, пише говорителят на съвета Адриен Уотсън в изявление няколко часа след изстрелването.

„Екипът по национална сигурност на президента оценява ситуацията в тясна координация с нашите съюзници и партньори. Призоваваме всички страни да осъдят това изстрелване и призоваваме КНДР да седне на масата за сериозни преговори.

Стартът идва дни след като президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с лидерите на Япония и Южна Корея в Кемп Дейвид. По време на срещата на върха тримата лидери обещаха по-тясно сътрудничество за защита срещу ядрени заплахи от Северна Корея и призоваха Пхенян да се откаже от своите ядрени програми и програми за балистични ракети.

Очаква се Северна Корея да отпразнува 75-ия ден на основаването си на 9 септември с военен парад.

Ако изстрелването беше успешно, това щеше да бъде навременен тласък за севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР