Северна Корея изстреля балистична ракета към морето, първи подобен пуск

...
Северна Корея изстреля балистична ракета към морето, първи подобен пуск
Коментари Харесай

Северна Корея изстреля балистична ракета към морето, съобщи Сеул

Северна Корея изстреля балистична ракета към морето, първи сходен пуск от нейна страна от към месец, оповестиха съседите ѝ, представени от Асошиейтед прес.

Съветът на началник-щабовете на южнокорейските въоръжени сили съобщи, че изстрелването е станало през днешния ден, само че не даде детайлности за дистанцията на полета на ракетата.

Японското министерство на защитата също разгласи, че е засякло допустимо изстрелване на балистична ракета от Северна Корея. Впоследствие по японската телевизия беше обявено, че тя е паднала отвън изключителната икономическа зона на Япония, съобщи Ройтерс, цитира Българска телеграфна агенция. 

Това е първото сходно изстрелване от страна на Северна Корея след пробния пуск на 18 декември на междуконтинентална балистична ракета на твърдо гориво " Хвасон-18 ", най-съвременното оръжие в арсенала на КНДР. " Хвасон-18 " е замислена за удари по континенталната част на Съединени американски щати.

Днешният ракетен пуск беше осъществен и след изстреляния от Северна Корея артилерийски залп в региона на морската граница с Южна Корея, една от горещите точки на Корейския полуостров. Този акт на Севера накара Юга да предприеме аналогични образователни стрелби в същата зона, отбелязва Асошиейтед прес.

През последните дни Северна Корея ожесточи войнственото си говорене против съперниците си. По-рано през седмицата водачът Ким Чен-ун назова Южна Корея " най-големия зложелател " на КНДР и заплаши да я унищожи, в случай че бъде провокиран.

Според специалисти севернокорейският началник евентуално ще изостри още напрежението посредством изстрелването на ракети, с задачата да увеличи залога в опълчването с неприятелите си и да повлияе на резултатите от южнокорейските парламентарни избори през април и президентските избори в Съединени американски щати през ноември.

На значимо партийно съвещание в края на декември Ким се зарече да усили нуклеарния си боеприпас и да изстреля нови разследващи спътници, с цел да противодейства на осъществяваните, както съобщи той, конфронтационни дейности под егидата на Съединени американски щати по отношение на страната му.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР