Сеул. Северна Корея изстреля поредна балистическа ракета над Япония, хвърляйки

...
Сеул. Северна Корея изстреля поредна балистическа ракета над Япония, хвърляйки
Коментари Харесай

New York Times: Северна Корея изстреля поредна ракета и ескалира кризата на Корейския полуостров

Сеул. Северна Корея изстреля поредна балистическа ракета над Япония, хвърляйки непосредствено предизвикателство към Съединени американски щати и Китай, единствено няколко дни, откакто Съвета за сигурност на Организация на обединените нации одобри нова резолюция за налагане на нови стопански наказания по отношение на Пхенян, които трябваше да принудят режима на северокорейския водач Ким Чен-ун да спре провеждането на нуклеарни и ракетни тествания, написа американското издание The New York Times .
Ракетата не е била ориентирана към остров Гуам, което президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп уточни като алена линия на търпението на Вашингтон, чието прекосяването може да провокира боен отговор от американската войска.
Тя е изстреляна от установка, ситуирана покрай интернационалното летище Сунан, в покрайнините на северокорейската столица Пхенян и е прелетяла към 3800 километра в източна посока, предходна е над северния японски остров Хокайдо и е паднала в Тихия океан, съгласно информацията, предоставена от южнокорейски военни източници. Дистанцията е малко по-голяма от тази сред Пхенян и американската военновъздушна база на остров Гуам и американските управляващи, които се пробват да оценят, както символизма, по този начин и смисъла на ракетното тестване, обявиха, че е ясно, че той има за цел да даде сигнал, че Северна Корея може елементарно да доближи до базата.
Висшестоящ американски боен го дефинира като тестов изстрел, който е бил очакван и като предизвестие, че главната база на американските бомбардировачи в Тихия океан, играеща централна роля за военновъздушното покритие на Корейския полуостров, е елементарно достижима за балистичните ракети със междинен обхват на Пхенян.
Всичко това се случи в края на работния ден на Белия Дом и високопоставените чиновници на държавното управление се събраха в Ситуационната зала, с цел да обмислят вероятните отговори, само че президентът Доналд Тръмп е предпочел да не избързва с ответните дейности. Според очевидци, вицепрезидентът Майк Пенс е видял фотоси на ракетата и нейната траектория, когато е посетил една от разследващите организации на страната.
Нито Съединени американски щати, нито Япония са пробвали да смъкват ракетата, може би, тъй като е било ясно, че тя не е ориентирана към сушата, единствено няколко момента след изстрелването ѝ.
„ Североамериканското командване за аерокосмическа защита дефинира, че тази балистична ракета не съставлява опасност за Северна Америка “, съобщи пълководец Дейв Бенам, представител на Тихоокеанското военно командване на Съединени американски щати, в известие, в което участва и констатацията, че ракетата „ не е представлявала опасност за остров Гуам. “
На противоположния полюс са се развили събитията в Япония, където по малкия екран и посредством мобилните устройства са били предавани апели до хората да се укрият в солидни здания или изби. Японски източници оповестиха, че ракетата се е приземила на към 2000 километра източно от северния остров Хокайдо.
Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР