Сертификати на болниците ще правят няколко пациентски организации, сред които

...
Сертификати на болниците ще правят няколко пациентски организации, сред които
Коментари Харесай

Оценяват по 10 критерия как болниците се грижат за пациента

Сертификати на лечебните заведения ще вършат няколко пациентски организации, измежду които Центърът за отбрана правата в опазването на здравето, Пациентски органзиации " Заедно с теб ", Сдружение за развиване на българското опазване на здравето и Дара хелп.

Те са създали онлайн платформа, която през днешния ден бе показана в пресклуба на Българска телеграфна агенция.

Тя се споделя googhospital.bg и се назовава план " Добра болница ". В нея са заложени 10 критерия, съгласно които лечебните заведения ще се правят оценка. Ще се преглеждат лечебните заведения в цялата страна и съгласно това на какви критерии дават отговор, те ще получават звезди. Ако една болница дава отговор на всички критерии, тя ще получава 5 звезди.

Критериите не са медицински, а такива, които да осведомят пациента за услугите и спокойствието, което може да получи в едно здравно заведение, изясни доктор Стойчо Кацаров, ръководител на центъра за отбрана на правата ма българското опазване на здравето.

Той показа и критериите, на които би трябвало да дават отговор лечебните заведения.

- Има ли болничното заведение интернет уебсайт и wi-fi. Има такива лечебни заведения, за които няма никаква информация за лечебните заведения в интернет, с изключение на в регистъра на Министерство на здравеопазването

- Дали са оповестени имената на лекарите, които работят там.

- Има ли ги цените на медицинските услуги на уеб страницата.

- Дали са попадат мостри на осведомено единодушие, които е редно да бъдат авансово оповестени.

- Всяка болница би трябвало да създаде тъжби и информация

- Дали има оповестена процедура за битка с болката.

- Болницата да разгласява данни за смъртността през последната година

- Дали има данни за вътреболнични инфекции

- Има ли данни за непланирани повторни интервенции

Още през днешния ден пациентските организации ще предложат на всички лечебни заведения да попълнят тези данни. След като получат отговорите, в избран период ще се оценят кои лечебни заведения покриват тези критерии.

5 звезди ще получат лечебните заведения, които дават отговор на всички критерии и те ще бъдат сертифицирани като добра болница. Сертификатът ще има годност една година. Тази оценка е за пациентите, а не е ориентирана против лечебните заведения.

Пенка Георгиева от пациентска организация " Заедно с теб " разяснява, че от години се следи по какъв начин хората се питат в интернет коя болница и кой доктор да изберат. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР