Серия военни успехи на силите, сражаващи се за режима на

...
Серия военни успехи на силите, сражаващи се за режима на
Коментари Харесай

Асад затяга примката около Идлиб и подклажда напрежението между Путин и Ердоган

Серия военни триумфи на силите, сражаващи се за режима на сирийския президент Башар ал Асад, засегна Турция, която има наличие в сирийския северозапад. Снощи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, чиято страна поддържа групи бойци против Асад, разгласи, че отпътува на еднодневно посещаване в Русия на 27 август.

Темата ще е същата като тази в средата на септември, когато ще има нова тристранна среща сред него и сътрудниците му от Русия и Иран, Владимир Путин и Хасан Рохани - Сирия.

Вчера силите на Асад овладяха анклав от градове в провинция Хама - на границата на бунтовническата цитадела Идлиб - държан от съперници на режима в Дамаск още от началото на продължаващата над осем години война. Южен Идлиб и елементи от Хама са под обстрел по земя и въздух тази седмица. Това подтикна още цивилни да бягат от региона.

Сред градовете, които силите на Асад настояват, че са овладели, бе и Хан Шейхун, където химическа офанзива, за която Западът упреква режима, докара до въздушни удари на Съединени американски щати през 2017 година В град Кафр Зита, следен от бунтовници през 2012 година, държавната телевизия сподели фрагменти с пусти улици и обстреляни здания. Според малкия екран този ход уголемява контрола върху автомагистрала от Дамаск до Алепо.


Сирия против Турция

Сирийски бойци в това време са обкръжили турски боен пункт, към който през вчерашния ден бе тръгнал обстрелян от сирийските сили турски ескорт. Морек (Пункт номер 9), на границата сред провинциите Идлиб и Хама, бе един от 12 турски наблюдателни пункта, образувани от Анкара поради буферната зона, контрактувана с Москва. Споразумението сред Путин и Ердоган бе от предходната година, при започване на държавна атака в Идлиб против опозицията (включително радикалната ислямистка), с цел да се избегне филантропична рецесия.

Според Ердоган обаче сирийската войска към този момент е предизвикала филантропична рецесия и заплашва турската национална сигурност. " Никой не може да дърши силите и бойците ни в капан. Обсъждаме тематиката с Русия и Иран, " сподели външният министър Мевлют Чавушоглу на конференция в Ливан. " Тав сме не тъй като не можем да се измъкнем, а тъй като не желаеме. Там сме в сходство със договорката, която сключихме с Русия. "

 Асад стяга примката към Идлиб и подклажда напрежението сред Путин и Ердоган
© Associated Press

Това известие турският държавен глава е предал и на Путин, добавяйки, че сирийската войска е нарушила помирение в Идлиб и е попречила на опитите за решение на рецесията.

На партийно събитие Ердоган е декларирал съгласно " Ройтерс ", че се чака да разиска тематиката и с американския си сътрудник Доналд Тръмп. Турция и Русия са на разнообразни страни във войната - Анкара поддържа съперници на Асад, а Москва, дружно с Техеран, е покровител на режима в Дамаск и му оказа помощ да обърне хода на спора в своя изгода.

Към границата

Вчера турският " Хюриет " заяви, че и различен пункт ( " номер 8 " ), северно от Хан Шейхун, е подложен на обстрел.

Междувременно в отвоюваните от опозицията региони силите на Асад ползват добре познатата от други провинции тактичност с отваряне на " филантропични коридори ", в които искащите да изоставен цивилни да го създадат. Това се случи в Алепо, Дараа (край Дамаск) и другаде в последните години.

Според Организация на обединените нации от началото на новата акция против Идлиб през април са починали стотици. Избягалите в провинцията от други региони са няколко милиона. " Хюриет " твърди, че в провинцията сега има 4 млн. души (при 3-3.5 млн. предишното лято), измежду тях - стотици хиляди избягали от сраженията други провинции.

Над 500 хиляди души, принудени да изоставен домовете си в северозападната част на страната, са избягали към турската граница съгласно неправителствени организации. Турция стегна контрола по границата си преди две години и ограничи приема на сирийци, част от които даже пробва да върне непринудено на сирийска територия. Този проект е част от замисъла на " обезопасената зона ", която Анкара желае да сътвори с Вашингтон и да обезпечи там опция за връщане на бежанци.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР