Серия от шест платна на венецианския художник Тициан за пръв

...
Серия от шест платна на венецианския художник Тициан за пръв
Коментари Харесай

Шест платна на Тициан за пръв път са изложени заедно от 400 години насам

Серия от шест платна на венецианския художник Тициан за пръв път са изложени дружно от четири века насам в лондонската Национална изложба, оповестява Ройтерс.

Картините са били поръчани от испанския крал Фелипе Втори и са били въодушевени от древноримския стихотворец Овидий. Творбите са били нарисувани в интервала 1551 - 1562 година и изобразяват подиуми от класическата митология, взети от " Метаморфозите " на Овидий. Картините изследват тематики, свързани със пристрастеността, изкушението и наказването.

" Тези творби съставляват насочни точки в развиването на европейското изобразително изкуство, посочи кураторът на изложбата Матиас Уайвъл. Те са били извънредно известни преди време и са въодушевили цели поколения художници! "

Експозицията е озаглавена " Тициан: Любов, Страст и Смърт " и ще бъде открита за публиката от 16 март до 14 юни.

За разлика от други страни, наранени от пандемията на ковид, Англия не предприе ограничения за закриване на музеите и изложбените си зали. Кураторът на изложбата не посочи каква би била ориста й, в случай че управляващите подхващат дейности в тази тенденция.

Шестте картини, които Тициан нарекъл " поезии ", са основни за европейското изкуство поради високо експресивното пресъздаване на страстите.

Нещо извънредно за меценатите от тази ера, крал Фелипе дал цялостна независимост на венецианския художник в избора на сюжетите и тяхното претворяване със средствата на изобразителното изкуство. И шестте картини били предоставени на краля, само че поради капризите на историята, те се оказали разпръснати из Европа. Една от тях, " Даная ", останала в Мадрид, до момента в който не била присвоена от Наполеон Бонапарт, откакто неговата войска превзема Испания.

След това творбата станала владеене на английския пълководец лорд Уелингтън и по този начин попада в Лондон. Понастоящем четири от платната са владеене на разнообразни английски музеи, една принадлежи на музея " Прадо " в Мадрид и една на музея " Изабела Стюарт Гарднър " в Бостън.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР