Серия от мощни земетресения в Афганистан отне живота на повече

...
Серия от мощни земетресения в Афганистан отне живота на повече
Коментари Харесай

Над 2000 са загинали в резултат на мощните земетресения в Афганистан

Серия от мощни трусове в Афганистан лиши живота на повече от 2000 души и рани повече от 9000, заяви талибанската администрация в неделя. Това е най-смъртоносното сеизмично събитие в страната, която се намира в мощно земетръсен регион, предава Ройтерс.

Земетресенията удариха на 35 км северозападно от град Херат, като едното беше с магнитуд 6,3, заяви Геоложката работа на Съединени американски щати (USGS).

Молла Джанан Сайек, представител на Министерството на бедствията, сподели пред Ройтерс, че 2053 души са починали, 9240 са ранени и 1329 къщи са развалени или разрушени.

Припомняме,. Сред тях бе и Афганистан.

Западен Афганистан бе ударен от поредност мощни трусове в границите на час и половина. Най-силният регистриран трус е с магнитуд 6,4 по Рихтер. Усетени бяха още пет труса с магнитуд в този диапазон съгласно данните на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център.

Херат, на 120 километра източно от границата с Иран, се счита за културна столица на Афганистан.  Това е столицата на провинция Херат, дом на към 1,9 милиона души съгласно данни на Световната банка от 2019 година
 Стотици починали и хиляди ранени след земетресението в Афганистан
Стотици починали и хиляди ранени след земетресението в Афганистан

Очаква се броят им доста да нарасне заради огромните опустошения
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР