Сериозни щети нанесоха проливните дъждове и гръмотевичните бури в Югозападна

...
Сериозни щети нанесоха проливните дъждове и гръмотевичните бури в Югозападна
Коментари Харесай

Проливните дъждове активираха свлачище по пътя за Рилския манастир

Сериозни вреди нанесоха проливните дъждове и гръмотевичните стихии в Югозападна България. Нивата на реките Струма и Места са доста нараснали, екипи на пожарна сигурност са се отзовали на към 30 сигнала за отводняване изби и изкоренени дървета, градушка унищожи аграрни насаждения в благоевградски села. По време на гръмотевична стихия, гръмотевица възпламени селскостопанска сграда в Сандански. Проливните дъждове задействаха и свлачище, което през миналата нощ затвори пътя за Рилския манастир, оповестява Българска национална телевизия.

Тежки машини цяла нощ разчистваха пътя до Светата обител, а екипи на полицията не допускаха прекосяването, нито на пешеходци, нито на коли. Около 7.00 часа тази заран придвижването беше възобновено.

Движението в сектора се реализира единствено в едната лента, водачите би трябвало да са карат деликатно, защото има действителна заплаха от свличането на още земна маса.

Свлачището в региона, е интензивно от няколко месеца, само че ограничения по обезопасяването на сектора не са подхванати, настояват хората от околните обитаеми места.

Велислав Кадински: Принципно е рисково, като всеки ден вървим до манастира и се огледам не знам дали ще свърна наопаки или ще падне някой на главата.
От Областното пътно ръководство в Кюстендил споделиха, че има обезпечена техника и когато спрат поройните дъждове ще стартират да укрепват рисковия терен.

Дъждът отнесе пътища до нивите в благоевградски села. Унищожени от градушка са 90 % от лозовите масиви в селата Българчево и Бучино. Собственик на 300 декара равнища с рапица се оплака, че реколтата му е изцяло опустошена от градушката с размер на орех, която е траяла към 10 минути.

Йордан Димитров: Вижте тя е легнала в този момент и единствено след една седмица ще изгние.
Повечето стопани не са застраховали земеделската си годишна продукция и няма да получат обезщетение. За възобновяване на отнесените пътища и улици, кметовете на благоевградските села ще изискат средства от Междуведомствената комисия по бедствия и повреди.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР