Сериозни реформи са необходими в Европейския съюз, а България трябва

...
Сериозни реформи са необходими в Европейския съюз, а България трябва
Коментари Харесай

ЕС има нужди от реформи, обединиха се български евродепутати

Сериозни промени са нужни в Европейския съюз, а България би трябвало да бъде равносилен участник в тях. Около тази теза се участниците в полемика " Към изборите за Екологичен потенциал 2019: ще съумеят ли европейските политически партии да адресират целите на жителите и техните хрумвания за бъдещето на Европейски Съюз ", която се организира в Дома на Европа в София.
“Европейските избори през май ще дефинират не просто състава на европейските институции за идващите 5 години, а бъдещето на Европа за десетилетия напред. Европа не е съвършена, само че е най-хубавият инструмент, който можем да имаме за справяне с проблеми като тероризъм, миграция, обществени неравенства, възстановяване стандарта на живот. Защото нито една страна в Европа не е способна сама да спре терористите и хората от Сирия и Африка, които желаят да дойдат тук. Ако идващият европейски парламент е изпълнен с политици като Найджъл Фарадж, диалогът за бъдещето на Европа ще е бил безрезултатен. Европейската концепция ще е застрашена ", съобщи във видеообръщение евродепутатът от ГЕРБ и ЕНП Ева Майдел.
Тя уточни още, че България е с към 40 % по-богата от страните в Западните Балкани и това значително се дължи на участието ни в Европейски Съюз. Има доста хора, които смятат, че към този момент няма потребност от обединена Европа, а разпоредбите и са безсмислени и би трябвало да ги изхвърлим. Но това което разграничава европейската концепция от другите, които се провалиха и доведоха до милиони жертви е, че тя има същински основи.
Следващият участник в полемиката Светослав Малинов от ЕНП/Реформатоски блок съобщи, че по време на предизборната акция за евроизборите, проевропейските сили ясно би трябвало да дефинират ясно задачите си, във връзка с развиването на Европа. " Винаги съм бил безапелационен последовател акцентът да се постави върху върховенството на правото, обща прокуратура и да се направи доста мощна обща европейска мрежа за битка с корупцията, сподели той. Много държа на общата защита на границите на Европейски Съюз и общ защитителен потенциал ", добави той.
Малинов направи прогноза, че в идващия Европейски парламент преднина ще има дясноцентристкото крило . В Европа не се приказва за непоклатимост, приказва се за промени и напредък , акцентира той. Това е положително за Европа, само че води до заплаха страни като България да изостанат, твърди той. По думите на Малинов този проблем може да се реши, в случай че българските политици да положат всички старания за промени в страната.
Георги Пирински от ПЕС/БСП изрази мнение, би трябвало да се търси съчетаване сред пазар, който да генерира тласъци за напредък и по-голяма претовареност, и политика, която да лимитира възходящи неравенства във всяко отношение. По думите му сегашният състав на Европейската комисия е самобитен дебитор на европейските жители, тъй като не е показал визия за развиването на съюза след 20 години. " Ние би трябвало да развием личната си страна, стопанска система, общество по този начин както жителите чакат, като заявяваме и националната си позиция участвайки в органите на Европейски Съюз и в посока на обществен съюз ", разяснява Пирински.
" Безспорно тези избори ще бъдат доста значими. Започват нови диспути в Европа за това какъв би трябвало да е Съюзът ", разяснява представителят на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки. " Европейски Съюз има потребност от смяна. Ние би трябвало да спрем да гледаме на него като на нещо външно. Ние сме европейци, част сме от този съюз, и би трябвало да имаме ясна позиция по процесите, които текат в него. Трябва да формулираме нашите национални позиции и да ги пазиме ", безапелационен беше той.
Сегашното ръководство на Европейски Съюз носи политическа отговорност за цунамито, което сътвориха по мигрантската рецесия. Те отвориха кутията на Пандора, която не могат и не знаят по какъв начин да затворят, разяснява той.
Джамбазки акцентира значимостта Македония да бъде част от Европейски Съюз и НАТО колкото се може по-бързо, тъй като единствено това ще отбрани нейната териториална целокупност. Българският народен интерес е да нямаме граница сред Охрид и Черно море, би трябвало да поддържаме нашите братя там, да се противопоставим на антибългарската агитация, която върви, съобщи Джамбазки.
На въпрос на Actualno.com какви би трябвало да бъдат целите за промени в Европейски Съюз, които да пазят и българските национални ползи, той уточни, че Европейска комисия би трябвало да се върне към административната си роля, а не да взема политически решения .
“Комисията би трябвало да се върне, там където трябваше да бъде. Нейната цел е да бъде изпълнителен, административен орган, а не държавно управление. Напоследък Тимерманс, Юнкер и компания се държат като политически лица и вземат политически решения, а това не е тяхна работа. Еврокомисарят се избира от Европарламента, а не директно от жителите. Политическата тежест би трябвало да си остане в Съвета на Европейски Съюз.
Трябва да се лимитират регулациите и регламентите, които прави Комисията. На моменти ми се коства, че ги вършат, единствено с цел да имат някаква работа. Европейски Съюз би трябвало да бъде на суверенните страни, които вземат решение между тях какво е положително за тях. Трябва да бъдат уважавани националните обичаи, в това число и в фамилните полезности, а не да бъдат налагани модели, които не са навици за съответната национална просвета. Това поражда евроскептицизъм и то изцяло основателно. Реформите би трябвало да бъдат по-малко, само че ефективни”, приключи отговорът си Джамбазки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР