Сериозен удар за Нисан. Токийската прокуратура арестува шефа на компанията

...
Сериозен удар за Нисан. Токийската прокуратура арестува шефа на компанията
Коментари Харесай

Арестуваха шефа на Нисан

Сериозен удар за " Нисан ". Токийската прокуратура арестува шефа на компанията Карлос Гон, както и члена на съвета на шефовете Грег Кели. Обвиненията против двамата са, че са занижили информация за приходите си за укриване на налози. Освен това Карлос Гон е употребявал фирмени пари за персонална полза.

Имиджът на един от най-влиятелните хора в автомобилната промишленост се срина стремително, а с него внезапно паднаха и акциите на алианса Рено - Нисан - Мицубиши. Автомобилен съюз, основан персонално от Карлос Гон - 64-годишен френски жител с ливански корени, само че роден в Бразилия.

Карлос Гон беше измежду дребното чужденци, издигнали се до върховен пост в Япония. Там го хаоресваха поради заради сполучливия му проект да измъкне Нисан от банкрута. В края на предишния век Рено закупи контролния дял от Нисан, а Гон се реалокира в Токио и оглави автомобилната компания.

Според токийската прокуратура, обаче, той и Грег Кели от съвета на шефовете са нарушили японските закони. Обвинението е за интервала 2011-2015 година Има сведения, че тогава двамата са занижили приходите си с към 44 млн. $, с цел да укрият налози.

В четвъртък на съвещание на съвета на шефовете на Нисан ще бъдат поискани оставките на Гон и Кели. Това слага под въпрос бъдещето на съюза. Френската страна има 15%от компанията Рено.
Емануел Макрон, президент на Франция:Държавата като акционер деликатно ще следи стабилността на съюза. Както и стабилността, що се отнася до чиновниците.
След новината за ареста на Гон акциите на Рено поевтиняха с 14%. Подобни са загубите и за другите две компании от автомобилния съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР