Сериозен ръст на дарителството в България през 2020 година отчита

...
Сериозен ръст на дарителството в България през 2020 година отчита
Коментари Харесай

Дарителството със сериозен ръст през 2020 г. - дарени са над 117 млн. лева |

Сериозен растеж на дарителството в България през 2020 година регистрира Българският дарителски конгрес. Над 117 милиона лв. да дарени от частни донори, демонстрира анализът на организацията.

Това е растеж с 19% по отношение на 2019 година или 18,3 млн. лв. повече. Той е предизвикан от от световната COVID-19 пандемия и желанието на донори в страната да преодолеят следствията й, регистрират създателите на разбора.

Най-често дарения се вършат в здравната, обществената и просветителна сфера.

Най-голям донор на финансови средства през 2020 година са фирмите, следвани от фондациите и самостоятелните донори. За пръв път през последните 5 години фирмите изпреварват фондациите по размер дарени средства. Те са дарили 58 011 004 лв. и това е растеж с 39% по отношение на 2019 година Бизнесът е дарявал най-вече за дела, свързани със опазване на здравето - в поддръжка на институции и болнични заведения. Дарени са главно финансови средства и материали (специализирани инсталация, проби, дезинфектанти, персонални защитни средства). Наред със опазването на здравето фирмите са откликвали на новите незабавни потребности в просветителната и обществена сфери, включително и с поддръжка на уязвими от рецесията хора, общности и организации, оповестяват от Българския дарителски конгрес.

Фондациите са дарили 44 159 203 лв. през 2020 г. Те са вложили най-често средства в обществената и просветителната сфера. Дарителските им запаси са ориентирани главно към най-уязвимите - деца и възрастни с увреждания, самотно живеещи възрастни хора, фамилии в последна беднотия и други

Хората в България са дарили 14 639 489 лева - основно за обществената поддръжка, само че по отношение на миналата година, в отговор на рецесията, е повишен делът на донорите за опазване на здравето. Макар категорично обозначилите се като дарили поради COVID-19 рецесията да са 8 на 100, има значителен растеж за здравните дела като цяло (от 42% до 56%). Ръст бележат и даренията от физически лица, които подаряват пари, движимости, труд, като и трите записват нарастване (от 40% на 47%).

Годината световно, само че и в България, означи невиждан напредък на солидарността, установи анализът. Самоорганизирането в неофициални групи, стотици доброволчески интензивности, бърза реакция на бизнеса в отговор на незабавни потребности, изменени механизми за финансиране и повишена непосредственост на гражданския бранш с общностите, които поддържа, са част от трендовете, белязали 2020 година

От дарителския конгрес означават, че на фона на невижданата вълна от съпричастност не са били планувани ограничения за облекчение на отрицателните последствия от рецесията за гражданските организации, липсва политическа воля и за пускане работата на Съвета за развиване за гражданско общество към държавното управление, като за сметка на това е имало опити за законодателни промени, които лимитират финансирането на гражданския бранш и му вменяват спомагателни административни тежести.

Целия разбор може да откриете на.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР