Сериозен проблем се нагнети от вчера заради единствения в Смолянска

...
Сериозен проблем се нагнети от вчера заради единствения в Смолянска
Коментари Харесай

Кметът на Рудозем: Проблемът с кучешкия приют се политизира

Сериозен проблем се нагнети от през вчерашния ден поради единствения в Смолянска област кучешки подслон. Пред регионалната администрация пристигнаха поданици на рудоземското село Елховец да стачкуват против кучкарника. Говорителят на протестиращите адв. Венцислав Енев съобщи, че нямат нищо срещу приюта, само че не му е там мястото, че им пречи мощният лай на кучетата. За да продължи да съществува, би трябвало да е отвън селото. Те бяха възмутени от обстоятелството, че община Рудозем е издала на притежателите позволение за преустрояване и продължение.

Приютът е построен през 2011 година от семейство англичани Даян и Тони Роулс. Те прибират безстопанствени кучета и им търсят дом в цяла Европа посредством специфична система за продан на данни за всяко животно. Фондацията, посредством която става това, е " Rudozem street dog rescu ". В уеб страницата на фондацията си са написали, че в България има доста улични кучета, които постоянно са подложени на най-ужасяващата свирепост. " Те са ритани, бити и стреляни постоянно без никаква друга причина, също така, че обезпечават на някои хора развлечение. Понякога имаме към 200 кучета и котки ", написа в уеб страницата. Късно през вчерашния ден, след митинга в Смолян, интернет страницата на фондацията бе блокирана.

Actualno.com потърси кметът на Рудозем Румен Пехливанов за коментар по тематиката, защото идващият митинг, както бе обявено пред медиите, ще бъде в Рудозем.

От неговото изказване стана ясно, че британското семейство в това време е подало в общината и заявление, с което отдръпва капиталовите си планове за преправяне и доработване. Временно по тяхна молба е спряно и разрешението за градеж.


Г-н Пехливанов, през вчерашния ден (5 юли) се състоя митинг в Смолян против кучешкия подслон в рудоземското село Елховец, по какъв начин ще го коментирате?
За митинга разбрах от медиите. Ние като администрация нямаме право на субективно персонално мнение. Трябва да съблюдаваме закона. След като даден вложител, без значение какъв е той, има личен терен или подобен, върху който има права да строи и има планове, които дават отговор на нормативните условия, той може да получи позволение от общината. Тоест, той не може да не получи позволение за градеж от общината. Субективното мнение на кмета нормално води до деформиране. Трябва да се практикува спазването на нормативните условия. След като планът дава отговор на тях, основният проектант е задължен да издаде позволение за градеж.
Въпросът се политизира в последно време. Това е проблем за хората. Моето субективно мнение също е, че не му е там мястото на този подслон и аз съм водил диалози с тези хора (бел. ред. - британското семейство). И съм им дал парцел надалеч от селото, само че те отхвърлиха. Те са притежатели на този парцел. С тази цел са го купили. Броили са доста пари и няма юридическо съображение да бъдат лимитирани във опцията да го употребяват, с цел да отглеждат животни. Към момента е регистриран като животновъден обект. Всички кучета са кастрирани, обезпаразитени, чипирани, паспортизирани - всичко, каквото се изисква от Българската организация по сигурност на храните.
Защо казахте, че митингът се политизира?
Казах го ненапразно, тъй като брачната половинка на адв. Енев беше шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда по времето, когато този проблем съществуваше. Аз задавам въпроса за какво тогава този въпрос не беше решен, в случай че можеше юридически и нормативно да бъде решен? Г-жа Енева е общински консултант в Рудозем от " Реформаторския блок " и в сегашния Общински съвет е съпротива на общинското ръководство.
Стана ясно, че общински консултант е предложил да подари собствен терен за кучешки подслон, има ли такова нещо?
Точно госпожа Енева предложи да подари терен. До ден-днешен очаквам да го подари на общината, само че не го е дарила. Търсим метод да създадем проблем, по-голям от наличния. Прави са хората да недоволстват от шума. И на мен ми пречат кучетата, когато вечер лаят пред къщата ми. Нормално. Затова търсим вид тези животни да бъдат отглеждани на закрито. Затова сме им издали позволение за градеж. Кучетата да бъдат отглеждани по метод, който няма да пречи на хората. Ако с този градеж щеше да се усили шума, сигурно основният проектант нямаше да издаде позволение. Още повече, че когато има регистриран подслон, контролът е доста сериозен от институциите. Апропо, да Ви дам вест. Инвеститорите през вчерашния ден са подали заявление, с което отдръпват капиталовите си планове за преправяне и доработване.
Тоест, към днешна дата разрешението е спряно?
Да. И когато те преработят плана, ще внесат книжата още веднъж. Най-вероятно за още някое усъвършенстване. Аз няма да ги спра. Издали сме им виза за планиране. Когато внесат наново плановете, тогава ще забележим какво ново има и още веднъж ще преценяме за законосъобразността на плановете, респективно за ново издаване на позволение за градеж.
Но протестиращите се заканиха, че идващият огромен митинг ще бъде пред общината в Рудозем?
Вижте, всеки има право да стачкува, да се заканва. Всеки има право в границите на закона да подхваща каквито и да е дейности на противоречие по отношение на едно или друго нещо. За мен е ясно, че ние не можем наложително да ги махнем оттова, спазвайки закона. Второ, тези хора с плана желаят вътрешно преустрояване на постройката по този начин, че всички животни да бъдат вътре в постройката, която е шумоизолирана. Така ще се реши казусът с шума - нещото, от което се оплакват хората. От там тръгваме - какво желае вложителят от нас като община? Иска позволение за градеж за капиталов план, с реализацията на който ще прибере всички кучета вътре. И към този момент аз задавам въпроса - каква е задачата на този митинг? Да се реши казусът с шума от кучетата или нещо друго!? Защото с осъществяване на този план ще се реши казусът с шума, който е причина за митинга. И се стачкува против това нещо!?
Но жителите желаят да няма подслон там въобще, той да е отвън селото?
Да, това е тяхно право. Сигурно са прави в това свое искане, само че доста значимо съгласно мен е да кажем - в случай че съседът ни има куче и то е записано, с платена такса, всичко е както би трябвало, само че това куче лае. Какво вършим!? Не единствено в жилищен блок, а и в случай че сме в къща, в онази махала, която е против приюта. И за какво запитвам, тъй като семейство Еневи имат куче. Нима то не пречи на съседите!? Хората, които живеят в тази махала, най-вероятно страдат от шума, само че планът, който е подаден от вложителя, взема решение тъкмо този проблем с шума. И аз не виждам спънка в реализирането му. Този градеж, който те желаят, не основава проблем, взема решение досегашния.
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР