Сердика, Средец, София... за времето на своето съществуване градът има

...
Сердика, Средец, София... за времето на своето съществуване градът има
Коментари Харесай

Думи, образи, места...

Сердика, Средец, София... за времето на своето битие градът има разнообразни имена и минава през разнообразни интервали. За 140 години - откогато София е оповестена за столица - градът се трансформира от малко обитаемо място с улици " до колене в тиня " в важен и динамичен град със свое лице, дух и просвета.

Изложбата наблюдава живота и развиването на столицата, отразени в творбите на генерации български художници. Своеобразната разходка из знакови места и събития минава през платната на Антон Митов, Никола Петров, Иван Гецов, Цанко Лавренов, Никола Танев, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Текла Алексиева, Иван Кирков, Лъчезар Бояджиев, Надежда Олег Ляхова, Кирил Прашков, Самуил Стоянов и други

Чрез облиците на емблематични здания и места върху картини и картички, посредством описания, оценки и размисли на пътешественици и интелектуалци, описваме истории. Отминалото, вълнуващо време след Освобождението, културният подем сред двете международни войни, историческите събития към 1944 година, вълненията на актуалните създатели са част от тематиките в изложбата, която продължава до 16 февруари.

В експозицията вземат участие творби от РИМ-София, Националната изложба, галериите в Казанлък, Пазарджик, Плевен, Шумен и Сливен. Специално са готови и 10 тактилни 3D картини за хората с повредено зрение. Артистичната визия на залите е подкрепена с фотографии и остарели картички от сбирката на Христо Алексиев, " Изгубената България " и Булфото.

Изложбата е придружена от албум, отдаден на столицата, ще бъдат прожектирани документални филми; ще се провеждат представяния на книги, лекции и полемики за историята и развиването на града. Проектът е сбъднат от екипа на СГХГ, графичен и тримерен дизайн Венелин Шурелов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР