Септември поставя символичното начало на новата арт зона в Стара

...
Септември поставя символичното начало на новата арт зона в Стара
Коментари Харесай

Оживява новата арт зоната около Ханчевата къща в Стара Загора

Септември слага символичното начало на новата арт зона в Стара Загора на ул. " Сава Силов " - сред " Цар Симеон Велики " и " Гурко ". От години в Къщата на Архитекта в тази права се организират разнообразни културни и креативен събития. Държавният куклен спектакъл (ДКТ) от дълго време е емблема на Стара Загора освен с часовника с куклите, само че и с постановките си за деца и възрастни и фестивала " Пиеро ".
Идеята за Арт зоната е на Творческия колектив „ На улицата “, основан от група дейни в областта на изкуството, културата и публичния живот старозагорци. Те са подкрепени от другарски сдружения, общинската администрация на Стара Загора и други организации и компании. През юли с напъните на креативния колектив, общината и притежателите, беше разчистен двора на Ханчевата къща, който ще стане част от събитията в зоната този месец.
Вече е в ход и до 27 септември, когато Стара Загора се включва в Нощта на изкуствата, Къщата на Архитекта - пространството, в което се осъществя резидентната платформа " Арт ПУЛС ". Целта й е да показа компилация от новаторски арт планове в региона на съвременното изкуство и промотира млади креативни създатели от страната и чужбина.
Артистите ще могат освен да творят в пространството, но и да съпреживеят България и българския метод на живот, което ще им даде опция да се допрян и до публиката. Къщата е отворено студио, в което ще може да се следи и даже да се взе участие в креативния развой на артистите. Двама млади създатели - Конър Акхърст и Шанел Вегас, посредством изкуството - ще показват възгледите си за съвремието, като създадат независими проучвания в старозагорска област и създадат тематични художествени планове.
Кулминацията на процеса ще е в Нощта на изкуствата, когато ще може да се види галерия с техните творби, както и интердисциплинарната мултимедийна галерия „ Дон Кихот “. Тя се обръща към темата за съвременното разбиране на най-известната творба на Сервантес и показва седем съоръжения от седем интердисциплинарни актьори от няколко страни - Германия, Испания, Франция, България, Хърватска и Иран. Експозицията ще може да бъде забелязана до 30 октомври.
Гост куратор на резиденцията е Патриция Чемширова, емигрирала във Англия със фамилията си в доста ранна детска възраст, само че макар това изпитва мощна обвързаност към българската си принадлежност. Любовта й към България се подхранва и от родителите й - фолклорни танцьори, непроменяемо поддържащи българския дух и корен. Патриция неотдавна е приключила " История на изкуството " в Голдсмитс, Лондон, и с наслада и вълнение посреща идеята, да показа модерно изкуство на жителите на Стара Загора.
На 12 септември от 18 часа в арт зоната се открива улична галерия с снимки на старозагорски артисти с поддръжката на Българската национална филмотека (БНФ). Тя ще бъде открита от шефа на Български национален фронт (българска политическа Антония Ковачева и управлението на общината, а музикалния декор ще обезпечат военният оркестър и " Розов свят " с тълкования на българска кино музика. На 20 септември от 20 часа ще има " Джаз в " Пегас ". Бистрото е правоприемник на паметното писателско кафе и се намира в постройката на клиниката на родителите на Веселин Ханчев. На другия ден пък ще семейства на рок концерт.
В Деня на Независимостта - 22 септември, Арт зоната ще е наситена със събития. Работещите и живеещите в тази права на " Сава Силов " ще отбележат освен този празник, а и международния ден без коли и празника на артистичния квартал. Денят ще стартира с детското зрелище " Банда бацили " на кукления спектакъл от 11 часа. По обяд пред комплекс „ Уникато “ ще има водосвет и празнична обща софра на съкварталците. В 17 часа в „ Пегас “ Росица Ранчева и Таньо Клисуров ще описват за поетичната памет на града в " Спомени от „ Клуба на писателя “. В Къщата на Архитекта в 19 часа Александър Леков - 7-струнен бас и Желязка Белчилова - вокал - ще показват музикалния план " Ailia X " с поддръжката на Национален фонд " Култура ". На същото място в 20 часа е концертът на Джазоспекцията на Старозагорската опера.
Сред събитията, които ще изпълнят с живот новата арт зона, е семинарът " TEDхСтара Загора " на 14 септември и 11-ият Международен куклен сценичен фестивал за възрастни „ Пиеро “ от 24 до 29 септември.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР