Сенатската комисия препоръчва уволнението на висш служител на изборите в Уисконсин в процес на спор между демократите

...
МАДИСЪН, Уисконсин (АП) — Контролирана от републиканците комисия в понеделник
Коментари Харесай

МАДИСЪН, Уисконсин (АП) — Контролирана от републиканците комисия в понеделник препоръча уволнението на висш служител на изборите в Уисконсин, вместо да я назначава отново, разчиствайки пътя за гласуване от пълния ръководен от Републиканската партия щатски Сенат веднага в четвъртък.

Изборната комисия на Сената гласува 3-1 по партийна линия, с един демократ, който се въздържа, срещу утвърждаването на безпартийния администратор на избирателната комисия на Уисконсин Мейгън Улф за втори срок. Демократите обвиниха лидерите на Републиканската партия в неправомерно прокарване на потвърждението на Улф, след като трима републиканци и трима демократи от избирателната комисия изпаднаха в задънена улица по партийна линия при гласуване за преназначаване през юни.

Гласуването в понеделник се провежда въпреки възраженията на главния прокурор на Демократическата партия и собствените безпартийни адвокати на законодателния орган, които казаха, че без мнозинство от гласовете на комисията за преназначаване на Улф, Сенатът няма правомощието да продължи с решението дали да я потвърди или уволни.

В отсъствието с мнозинство от гласовете на комисията, изглежда, че скорошно решение на Върховния съд позволява на Улф да остане на поста за неопределено време като престой. Консерваторите са използвали това решение, за да запазят контрола върху ключовите политически съвети. Ако потвърждението на Улф бъде отхвърлено от пълния Сенат – резултат, който обикновено би довел до нейното уволнение – въпросът вероятно ще бъде решен чрез съдебен процес.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Девин Льомахийо не отговори веднага на имейл, изпратен в понеделник, питащ за плановете му за насрочване на гласуване за бъдещето на Улф. Следващият период на гласуване на Сената е определен за четвъртък.

„Както казах, когато комисията се събра за първи път, за да обсъди продължаването на службата на администратор Улф на хората от Уисконсин, тази номинация не е пред нас и републиканците в Сената са на път, който ще прахоса парите на данъкоплатците и ще създаде ненужни противоречия около нашите избори, като същевременно атакува квалифицирани, трудолюбиви служители на изборите“, каза в изявление в понеделник сенаторът от Демократическата партия Марк Шпрайцер, който даде единствения глас за потвърждаване на назначението на Улф.

Spreitzer обеща да представи доклад на малцинството, че Сенатът се движи напред нелегитимно.

Губернаторът на Демократическата партия Тони Евърс коментира гласуването в понеделник в публикация в X, платформата, известна преди като Twitter.

„Републиканците са твърдо решени да направят всичко възможно, за да се намесят в нашите избори, включително да се опитат да злоупотребят с властта си, като уволнят неправомерно комисаря по изборите в щата“, каза той.

Улф не го направи присъства на публично изслушване на комисията по изборите на Сената, проведено миналия месец относно нейното преназначаване. Това изслушване привлече десетки изборни скептици, които повториха широко развенчани твърдения за изборите през 2020 г. и призоваха Улф да бъде уволнен или дори арестуван.

„Тя не си направи труда да се появи на собственото си публично изслушване,“ Републиканският сенатор Дан Фейен, който гласува против преназначаването на Улф, се казва в изявление. „Това, което чух вместо това, бяха многобройни притеснения от жители на Уисконсин в щата, които са загубили вяра в работата, която тя вършеше като администратор.“

Теоретиците на конспирацията погрешно твърдят, че Улф е бил част от заговор за фалшифициране на изборите през 2020 г. в полза на президента Джо Байдън и някои републиканци в Сената обещаха да я свалят преди президентските избори през 2024 г. Байдън победи бившия президент Доналд Тръмп с близо 21 000 гласа в Уисконсин, резултат, който издържа на две частични преброявания, безпартиен одит, преглед на консервативна адвокатска кантора и множество щатски и федерални съдебни дела.

Наблюдателите на изборите изразиха загриженост че уволнението на Улф или оспорването на позицията й през изборите през 2024 г. може да насърчи изборните скептици, които вече са тормозили и заплашвали служители на изборите по време на изборите през 2020 г.

___

Harm Venhuizen е член на корпуса на Associated Press/Report for America Statehouse News Initiative. Доклад за Америка е програма за национални услуги с нестопанска цел, която поставя журналисти в местните редакции, за да докладват по скрити въпроси.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР