Сенатори ще изслушат днес директора на ЦРУ Джина Хаспъл по

...
Сенатори ще изслушат днес директора на ЦРУ Джина Хаспъл по
Коментари Харесай

US сенатори изслушват шефа на ЦРУ по случая Кашоги

Сенатори ще изслушат през днешния ден шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Джина Хаспъл по случая " Кашоги ", съобщи АП. Агенцията цитира анонимни източници.

Хаспъл ще се срещне с водачите и на републиканците, и на демократите.

Тя ще приказва пред две комисии - на въоръжените сили и интернационалните връзки.

Не е ясно за какво шефът ще се срещне единствено с 9 сенатори, а не с целия Сенат. Самите ръководители на комисии не дават информация за медиите на този стадий.

Припомня се, че Хаспъл не участва предходната седмица на брифинга по случая, даден от държавния секретар Майк Помпео и военния министър Джим Матис.

Вашингтон сега към момента няма информация, която да сочи недвусмислено присъединяване на принца - правоприемник в Саудитска Арабия Мохамед бин Салман ал Сауд в убийството на журналиста Джамал Кашоги. Това съобщи преди дни държавният секретар на Съединени американски щати Майкъл Помпео в изявление за CNN, чийто текст беше публикуван в събота от пресслужбата на американското външно министерство.

Както отбелязва ръководителят на американската дипломация, Съединени американски щати " не престават да проверяват и да схванат какво се е случило ". Според него Вашингтон " ще продължи да преследва причинителите ". Помпео означи, че " се е срещнал с всички разследващи данни, които американските управляващи имат. " Както изясни той, въз основа на разбора на тази информация, той може да увери, че " няма директно доказателство за присъединяване на принца-наследник в убийството на Джамал Кашоги ".

Рияд отхвърля присъединяване на членовете на кралското семейство в случая. Американският президент Доналд Тръмп неведнъж съобщи, че Съединените щати имат намерение да останат сътрудник на Саудитска Арабия, макар че към момента има въпроси във връзка с убийството на Джамал Кашоги.

Припомняме, журналистът Кашоги, критик на кралството и принц Мохамед бин Салман, бе погубен в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. Рияд изиска желае смъртното наказване за петима от обвинените.

Централно разузнавателно управление на САЩ излезе преди дни със заключението, че Мохамед бин Салман е заповядал Кашоги да бъде премахнат. С редица изказвания Съединени американски щати отсрочват дефинитивна позиция по въпроса.

Отделно Турция счита, че администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп се пробва да покрие ролята на принца в убийството.

Международната общественост и най-много Западът упорстват за транспарантно и цялостно следствие на случая. Само преди седмица Федерика Могерини настоя още веднъж за изцяло транспарантното и надеждно следствие за убийството на саудитския публицист Джамал Кашоги, което до този миг не се е случило.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР