Сенатът прие законопроект, който трябва да направи лятното часово време

...
Сенатът прие законопроект, който трябва да направи лятното часово време
Коментари Харесай

Въвеждат постоянно лятно часово време в САЩ

Сенатът одобри законопроект, който би трябвало да направи лятното часово време непрекъснато в Съединени американски щати от 2023 година, оповестяват от NPR, предават btvnovinite.bg.

Така нареченият " Закон за отбрана на слънцето ", от 2021 година, беше утвърден с единомислещо единодушие, само че въпреки всичко ще изисква утвърждението и на Камарата на представителите и подписа на президента Байдън, с цел да се трансформира в закон.

„ Вече не е нужно да продължаваме да вършим тази нелепост. И за какво да не заложим това в нашите закони и да го запазим толкоз дълго и след мен “, споделя републиканския сенатор Марко Рубио.

Лятното часово време стартира като опит да не се пропущат часовете със слънчева светлина в дните през летните месеци и да се понижи потреблението на сила през зимните.

Първоначално положителните планове имат и своята рискова страна. Здравните специалисти споделят, че превключването на часовниците ни два пъти годишно е довело до повишаване на неналичието на сън и други здравословни проблеми. Американската академия по медицина на съня поддържа запазването на един народен целогодишен часовник.

Едно от обясненията за тези резултати е в измененията в светлината. Хормонът на съня, мелатонин, играе доста значима роля, а неговото произвеждане се предизвиква от тъмнината. Ако вечер се стъмва по-късно, и равнището на мелатонин в кръвта се покачва по-късно. По същите аргументи за доста хора е по-трудно да се разсънят заран, когато по-дълго е мрачно.

Лятното часово време понастоящем съставлява почти осем месеца в годината, като времето през останалата част се назовава „ общоприетоо време “.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

През последните четири години, минимум 18 щата одобриха закони за непрекъснато прекосяване към лятно часово време, съгласно Националната конференция на щатските законодателни органи, макар че първо федералният закон би трябвало да бъде изменен, с цел да го разреши.

Проучване на " Economist " откри, че 63% от възрастните в Съединени американски щати желаят да отстранен промяната на часовниците. Установено е също, че повече хора поддържат въвеждането на лятно часово време за непрекъснато, и не желаят да се придържат към общоприетото.

Ще въведем ли непрекъснато лятно часово време в Европа?

През 2018-а година Европейската комисия организира онлайн допитване, в което се включиха 4,6 милиона участници. Повечето желаеха промяната на времето да бъде прекъсната. Между страните в Европейски Съюз обаче и до през днешния ден не е реализиран консенсус кое часово време да бъде въведено - лятното или зимното.

Някои страни не чакат решение на Европейската комисия и към този момент са фиксирали стрелките на часовниците си.

Исландия, да вземем за пример, за последно мести стрелките на часовника през 1968 година За страните в арктическите райони промяната на времето в действителност няма необикновен смисъл, защото в пика на лятото и зимата мъчно може да се приказва за денонощно. Беларус също не сменя времето от 2011 година, а Русия - от 2014-а.

У нас, тази пролет ще преместим стрелките с час напред в 3 часа сутринта на 27 март.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР