Семейството търновци ще съди България в Страсбург заради болното си

...
Семейството търновци ще съди България в Страсбург заради болното си
Коментари Харесай

Семейство съди държавата в Страсбург заради болното си дете

Семейството търновци ще съди България в Страсбург поради болното си дете. Още от рождение 5-годишният Цветослав Тотев има очен проблем и страда от птоза на десния клепач. Това значи, че детето има притиснат нерв на клепача, не може да отваря окото си и има понижено зрение с него, оповестява „ Телеграф ”. Първият обзор му е изработен, когато е било едвам на няколко месеца. Тогава лекарите обяснили на родителите, че казусът може да бъде отхвърлен посредством интервенция, само че тя може да се направи най-рано откакто детето навърши предучилищна възраст.

През петте години майката Петя и бащата Атанас доста пъти водили Цецо на прегледи в най-хубавите очни клиники в страната. Навсякъде офталмолозите измервали зрителната заостреност на дясното око на момчето с индикатор 0,05. Което на процедура значи мощно влошено зрение, при което детето може да вижда на разстояние не повече от 2-3 м пред себе си. Според един от водещите лекари – доцент Митов от очната клиника във Варна, здравният проблем на пациента давал съображение за най-малко 70-80% неработоспособност. Преди няколко месеца родителите на Цецо подали документи в ТЕЛК-Велико Търново. Становището на петимата специалисти било, че детето не може да получи повече от 41%. Това значи, че то няма право на двойни детски надбавки и обществени помощи.

Най-важно е мнението на специалиста по очни заболявания доктор Милена Константинова, която прегледала дребния Цецо и докладвала резултата на сътрудниците си. Нейните резултатите тотално се отличават от тези на сътрудниците й в останалите очни клиники в страната. Докато те сочат индикатор за зрението 0,05, тя счита, че той е 0,5 – разлика от цели 10 пъти.

Оказа се, че доктор Константинова е сложила на окото на момчето очила, коригирала е зрението му и е записала в мнението си от това поправено зрение. Тя изяснява, че постъпила по този начин, тъй като такива били условията на ТЕЛК. Според други търновски офталмолози, сходен обзор се прави без корекции.

Родителите на Цецо са недоволни от мнението на ТЕЛК и са подали тъжба в НЕЛК-София. „ Когато трябваше да получим резултата, председателката на ТЕЛК доктор Пенева ми сподели: „ Вие сте тука поради двойните детски, само че имате единствено 41% неработоспособност и няма да може да ги получавате”. Тези думи ужасно ме наскърбиха. Това че имаме три деца, не значи, че сме някакви изпаднали роми, които са пристигнали да вършат пари от болестта на детето си. Искаме това, което ни се поставя и считаме, че решението на търновския ТЕЛК е неправилно”, съобщи майката Петя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР