Семейството на турския гражданин е пристигнало в пристанището на Ларнака

...
Семейството на турския гражданин е пристигнало в пристанището на Ларнака
Коментари Харесай

Турски офицер и съпругата му са поискали политическо убежище в Република Кипър

Семейството на турския жител е пристигнало в пристанището на Ларнака с частна яхта. Пред пристанищната полиция той се е показал като офицер от турската флота, който е преследван и застрашен от арест в Турция като обвинен за симпатизант на придвижването на Гюлен и е подал молба за политическо леговище в Кипър, заяви Кипърската осведомителна организация. Междувременно мъжът и брачната половинка му са останали на яхтата под наблюдаване на полицията.

Първият по рода си сходен случай получава особено отношение от кипърските управляващи заради изключителната му тактичност. Той се следи от министерствата на външните и на вътрешните работи, имиграционната работа и други способени държавни организации.

Правната страна е обвързвана с въпроса по какъв начин Анкара ще подаде публично искане до държавните органи на Кипър офицерът да бъде екстрадиран, с цел да бъде прегледан казусът от кипърския съд. Турция не признава Република Кипър за законна страна.

Проблемът има и политически измерения. Говорителят на държавното управление в Никозия Никос Христодулидис отхвърли да го разяснява, акцентирайки, че не кометира въпроси, свързани с националната сигурност. Турция, която реагира нападателно против страните, предоставили  политическо леговище на лица, свързани съгласно нея с Гюлен, играе основна роля в процеса на решение на Кипърския въпрос за сливане на страната.

В началото на септември в северните окупирани територии на Кипър стартира огромно следствие, обхващащо към  300 кипърски турци - служители на реда, предприемачи, преподаватели, по съмнение за участие в оповестената от Турция за терористична организация ФЕТО на Гюлен.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР