Семейството на първия частен автоинструктор в Стара Загора Гено Георгиев

...
Семейството на първия частен автоинструктор в Стара Загора Гено Георгиев
Коментари Харесай

В търсене на справедливост: Прикрива ли се смъртта на мъж от роднините му след катастрофа в Стара Загора?

Семейството на първия частен автоинструктор в Стара Загора Гено Георгиев схваща за гибелта му инцидентно. Историята, която описа Мария Вачева, племенница на мъжа, пред Искра.бг е за неразбираемата гибел на нейния чичо и неговото обществено заравяне.

, когато Гено Георгиев става участник в пътнотранспортно произшествие. След случая той е настанен в УМБАЛ „ Проф. Д-р Стоян Киркович “ АД-Клиника по Ортопедия и Травматология, където му е направена интервенция на крайници . На 22 януари е бил изписан , само че единствено три дни по-късно, на 25 януари, умира в дома си .

Документ. Снимка: Мария Вачева

От УМБАЛ „ Проф. Д-р Стоян Киркович “ АД потвърдиха за този случай . Те показаха:

„ На 17 януари е бил признат подобен пациент, а на 22 януари е бил изписан. Направена му е рентгенография на глезенната става на 22 януари, след което е бил изписан в положително общо положение. “

Въпреки това, за съвсем месец и половина, фамилията му няма информация за неговото положение и местонахождение . Те са отправили многократни сигнали до 112, като дори са го оповестили за търсене на същата дата, когато е бил изписан. 

Основният въпрос в тази покруса е – Защо институциите не са съумели да уведомят фамилията за положението на Гено след произшествието и в следствие за неговата гибел? Въпреки че, неговата племенница Мария Вачева интензивно търси информация и даже афишира чичо си за търсене, тя и фамилията ѝ остават в незнание досега, в който  научават от съседи на Гено, че той е умрял и е стоял над 40 дни в моргата .

„ Нямахме връзка с чичо ми от 22 януари. Той постоянно ми вдигаше, като не можах да се свържа, го разгласих за търсене. Телефонът му е бил спрян от мобилния оператор на 24 януари, след моя инспекция. На 22 януари пристигнаха две патрулки с над 10 души и те нямаха информация. Тогава служителите на реда заключиха къщата му. Униформените изгониха негов дълготраен наемател, с който чичо ми живееше в парцела. Молих ги да го търсят “ , споделя от своя страна Мария Вачева.

Отделно погребението на умрелия се трансформира в табу за околните му. Според тях казусът с Гено разкрива и евентуални непозволени дейности от страна на институциите в Стара Загора.

От Искра.бг се свързахме с доктор от Съдебна медицина-Стара Загора, който отхвърли да разяснява случая. Зам.-кметът Павлина Делчева , отговаряща за общинската благосъстоятелност, обществените действия и опазването на здравето, сподели пред медията ни:

„ Аз не съм подписвала това обществено заравяне на Гено Георгиев, моят сектор обществени действия е от 1 март 2024 година. “

С нас се свърза по проблема шеф Отдел „ Здравеопазване и обществени действия “ доктор Тодорова . Тя изясни пред Искра.бг :

„ Лицето е било открито умряло у дома и е обект на съдебно-медицинска експертиза. Социалният служащ на болничното заведение е издирвал близки посредством полицията, защото такива не са отзовани и не са открити, тогава се прави процедурата за обществени погребения. Когато има лице, което не е потърсено, не е осъществена връзка с близки, при нас идва общественият служащ на болничното заведение с препис-излечение за акт за гибел. В Общината имаме основана специфична комисия, която преглежда такива случаи. Като се прави информация по Национална база данни – Главна дирекция „ Гражданска регистрация и административно обслужване “ /ГРАО/, дали лицето има близки и така нататък, при което тук е установено, че неговите родители и брат са умряли. Социалният служащ на болничното заведение е срещнал Комисията, че не са открити племенници, които съществуват по документите, които е водила като диалози с полицията и следователно се е престъпило и се е дало позволение към обществено заравяне. Всяко лице може да пристигна и да си пусне искане за правоприемник и да се видят родствените връзки. Ние сме си спазили процедурата, тъй като това лице не може до безконечност да не бъде заровено. “

„ Как може никой да не ни потърси след гибелта му. Звънели са на майка ми, която е с прекаран инсулт и не подвига телефона на непознати. Тя имаше над 14-15 пропуснати позвънявания. Имам няколко въпроса – къде три дни му се губят следите, кой го е взел от болничното заведение и по какъв начин полицията не ни заяви за гибелта му, а е останал над месец и половина в моргата “ , се запита неговата племенница.

Потърсихме и погребална организация „ Вечност “ . Оттам споделиха пред Искра.бг :

„ Социалният служащ на болничното заведение дружно с полицията търсят околните на умрелия и зам.-кметът дава позволение за обществено заравяне. Ние сме реализатори и получаваме една резолюция, на която отзаде на обявеното написа: „ Разрешавам да се извърши погребението на …. “. При което ние насрочваме час и дата и го правим. На обществените погребения никой не участва. “

От горенаписаното излиза наяве, че общественият служащ Елица Начева, работеща в УМБАЛ „ Проф. Д-р Стоян Киркович “ АД , дружно с полицията в Стара Загора, са подхванали и организирали общественото погребението на починалия Гено. По думи на Мария Вачева Елица Начева е показала в диалог с нея, че не е изчакала полицията да издирят всички наследници, отишла е в Общината, взела е смъртния акт и е уредила погребението му. Отделно Мария ни показа, че общественият служащ е говорила с чичо й в болничното заведение, като го убеждавала да бъде настанен в старешки дом, тъй като нямало кой да се грижи за него, само че той не поискал.

По този мотив ние се свързахме със обществения служащ за коментар по проблема. Елица Начева сподели пред Искра.бг :

„ Нямам право да разясня. Племенницата му ми звъня за подпомагане, искаше да изкара едни документи, спомагах й. Въпросите за обществените погребения можете да се обърнете към Община Стара Загора. По случая има полиция, Съдебна медицина, за какво мене търсите, не знам? Говорете по случая с полицията. Аз съм си свършила работата. “

При въпрос, обвързван с настаняването в старешки дом на Гено , Елица Начева отговори:

„ От Дирекция „ Социално подкрепяне “ настаняват хора в такива домове. Аз свързвам хората с избраната институция. “

В случая излизат и на напред във времето въпроси за дейностите на полицията след случая. Разследващият служител на реда по досъдебното произвеждане отхвърли да разяснява през медията проблема с Гено.

Доста неразбираеми остават събитията след гибелта на Гено Георгиев . От сигнала до Искра.бг излиза наяве, че няма точна връзка сред фамилията на умрелия, погребалната организация, полицията, Съдебна медицина, обществения служащ и общинските чиновници.

За околните най-важно на този стадий е да се открият точните условия, довели до гибелта на чичо им и дали всички процедури са били спазени правилно.

Очакваме и вашите сигнали на [email protected]

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР