Семейството е най-добрата и незаменима среда за отглеждане и възпитаване

...
Семейството е най-добрата и незаменима среда за отглеждане и възпитаване
Коментари Харесай

Семейството е най-добрата среда за децата, убеден Радев

Семейството е най-хубавата и незаменима среда за развъждане и възпитаване на децата. Това съобщи президентът Румен Радев на среща в президентството с представителя на УНИЦЕФ за България доктор Джейн Муита.

Двамата се сплотиха към мнението, че институциите би трябвало да се концентрират върху оказването на поддръжка за родителите, подобряването на обществената среда, повишението на приходите и подобряването на достъпа до опазване на здравето и обучение.

По думи на президента децата са бъдещето на страната ни и България би трябвало да пристъпи към превъзмогване на демографската рецесия. Според него това би трябвало да стане посредством поощряване на виновното родителство, развъждането на децата в фамилията и намаляването на броя на изоставянията.
 Затварят последните сиропиталища до 2021 година
Затварят последните сиропиталища до 2021 година

680 деца и младежи ще бъдат изведени от профилираните институции

Държавният глава дефинира като предизвикателство за страната високия % на застрашените от беднотия деца, които не са обхванати от просветителната система.

От своя страна доктор Муита посочи приноса на България в границите на УНИЦЕФ за използване на политиките на интернационалната организация, ориентирани към развиването на децата и ефикасното съблюдаване на правата им. Тя прикани за още по-активни дейности и разговор с младежите у нас, на които следва да станат родители.

Въпреки демографската рецесия България е измежду страните в Европа с най-голям % на млади родители , доста от които са без обучение и остават изолирани от стратегиите за обучение, образование и придобиване на професионални умения. Д-р Муита акцентира смисъла на напъните за пълноценна просветителна интеграция и социализацията на децата с увреждания.
 Едва 5% биха станали приемни родители
Едва 5% биха станали приемни родители

Деинстуционализацията не се възприема като пълноценна интеграция

Двамата се съгласиха, че страната е постигнала значителен прогрес в деинституционализацията и връщането на децата в фамилна среда - 10 пъти е намалял броят на децата, отглеждани в профилирани институции досега. Очаква се процесът да завърши предварително следващата година.

По време на срещата Радев посочи приноса на двете начинания на президентската институция - " Българската Коледа " и " Подкрепи една фантазия ", за оказване на поддръжка за лекуването на заболели деца у нас и за обществената интеграция на деца и младежи, лишени от родителска грижа.
 От УНИЦЕФ похвалиха деинституционализацията у нас
От УНИЦЕФ похвалиха деинституционализацията у нас

От 12000 деца в домовете в този момент са останали 1000
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР