Селскостопанските култури са изключително уязвими, а добрата реколта е ключова

...
Селскостопанските култури са изключително уязвими, а добрата реколта е ключова
Коментари Харесай

Фермерите разчитат на изкуствен интелект за по-добра реколта

Селскостопанските култури са извънредно уязвими, а положителната годишна продукция е основна за бизнеса на фермерите. Затова и компаниите в сектора употребяват все по-модерни технологии, с цел да подсигуряват високия рандеман и сполучливия си бизнес.

Пример за това е NatureSweet, която отглежда домати в 6 ферми в Съединени американски щати и Мексико и употребява изкуствен интелект, с цел да управлява по-добре вредителите и заболяванията в своите оранжерии.

Технологията, създадена от израелската компания за цифрово земеделие Prospera, към този момент усъвършенства реколтата и понижи разноските за труд. NatureSweet стартира да тества нововъведението преди към година в една от фермите си в Аризона. Компанията възнамерява скоро да вкара технологията към всички свои ферми.

Отговорникът по нововъведенията в NatureSweet Ейдриън Алмейда счита, че изкуственият разсъдък ще усъвършенства добивите на домати с 20%.

" Ще бъде по-добре и за околната среда и за клиента ", споделя Алмейда.

Фермите от ден на ден употребяват технологиите в процеса на развъждане на култури - от системи за следене на дилемите, които следят поливането и сеитбата, до дронове, които направляват процесите от въздуха.

Досега седмичният рандеман нараства с от 2% до 4%. Това на пръв взор може да наподобява непретенциозно, само че разликата се усеща, когато отглеждаш стотици тонове домати годишно.

 Снимка 310153
Източник:

За да приложи метода, компанията сложи 10 камери в тавана на оранжерията, които непрестанно снимат посевите. Софтуерът на Prospera е подготвен да разпознава набези от инсекти или умиращи растения.

Преди това някои от 8000 чиновници на NatureSweet са натоварени със задачата да обикалят оранжериите и да намират проблематичните растения. Но процесът е муден и безценен. NatureSweet го прави единствено един път седмично.

Камерите на Prospera следи растенията 24 часа в денонощието и неотложно предават информацията.

Основателят на израелската компания Даниъл Копел изследва по какъв начин да се предскаже реколтата благодарение на сателитни фотоси - прогнози, които могат да се употребяват в търговията със първични материали на Уолстрийт.

Той взема решение да сътвори собствен личен бизнес, осъзнавайки, че откритията му ще имат по-голямо, световно влияние.

NatureSweet също опитва с потреблението на камерите, с цел да предвижда по кое време растенията са подготвени да бъдат събрани.

Макар този аспект от технологията към момента да е в развой на разработка, е явна усъвършенствана успеваемост. Тя е икономисала наемането на спомагателни чиновници в компанията.

Prospera разгласи тази седмица, че е събрала 15 млн. $ от вложители като Qualcomm Ventures и Cisco Investments, с цел да финансира разширението.

Компанията възнамерява да наблюдава повече култури, в това число чушки и картофи, както и да следи растения и отвън оранжериите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР