Селски управници държат рекорда с по 3-4 десетилетия на поста,

...
Селски управници държат рекорда с по 3-4 десетилетия на поста,
Коментари Харесай

Кметове посягат към 7-и мандат през октомври

Селски управници държат върха с по 3-4 десетилетия на поста, тази есен обаче се пенсионират

Колко мандата са нужни, с цел да може един кмет да свърши всичко, което е заречен на съгражданите си и което е възнамерявал с екипа си?

Някои анализатори споделят, че би трябвало да има предел, с цел да не се трансформират управниците в локални феодали, други утвърждават основаните модели на ръководство.

Сред българските кметове има рекордьори - такива, които потеглят наесен за утвърждението на хората към този момент за трети или четвърти път, само че има и такива, които изпълват шестия си управнически цикъл - като Златко Живков, кмет на Монтана, и Владимир Москов - кмет на Гоце Делчев.

“Да можеш

да работиш

със 7 следващи

Народното събрание и с

9 държавни управления, демонстрира неотстъпчивост и в същото време еластичност ”, споделя доцент Борислав Великов, чиято партия “Българска нова народна власт ” е една от 4-те, които ще поддържат Златко Живков наесен.

“Няма по-добър кмет, който да е управлявал регионален център ”, споделя и Илия Лазаров от Съюз на демократичните сили, от чиято листа Живков е кмет от 1999-а насам. Кандидатурата му ще поддържат и “Движение България на жителите ” и Вътрешна македонска революционна организация.

С най-дълъг стаж измежду кметовете е и Владимир Москов, който ръководи Гоце Делчев от 1995 година и наесен ще се бори за 7-и мандат.

59-годишният кмет е зам.-председател на Българска социалистическа партия и в никакъв случай не е изневерявал на партията. На всички 6 кметски избора до момента печели безапелационно още на първи тур с внушителна преднина. През годините съумя да преобрази Гоце Делчев, като екипът му завоюва редица европейски планове. Под негово управление бе построена нова обществена инфраструктура с домове за деца и възрастни. Местните споделят, че Москов печели безапелационно изборите, тъй като е диалогичен, не дели хората по цветове, кабинетът му е отворен за всеки, който има проблем, и към името му в никакъв случай не са се вихрили кавги.

Кметът на Кърджали Хасан Азис, който е в локалната власт към този момент 4 мандата, би се кандидатирал за поста още веднъж. Това призна той в средата на предишния месец. Азис обаче посочи, че ще се съобрази напълно с решението на централното управление на Движение за права и свободи.

Същата е позицията и на другия дълголетен кмет - Айдън Осман, от Черноочене. Той е на поста от 5 мандата от Движение за права и свободи и постоянно е получавал над 80% от гласовете.

Най-дълго задържалият се на власт кмет в Кърджалийско е Бахри Юмер. Той е отпред на община Джебел към този момент 6 мандата и до момента е избиран като претендент на Движение за права и свободи. Почти несъмнено е, че Бахри Юмер ще се кандидатира за нов мандат, само че към този момент от ДОСТ.

За 5-и мандат ще се бори и кметът на Симитли Апостол Апостолов, именуван от всички в общината Поли. 59-годишният икономист се е занимавал с частен бизнес. Беше един от най-атрактивните футболни съдии. На предходните избори се е явявал с поддръжката на разнообразни партии. През 2015 година бе единственият претендент, 
зад който

застанаха

по едно и също време

ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Съюз на демократичните сили

и други В последните години се наложи изрично като човек на ГЕРБ, а интензивният политически живот на останалите пратии в общината позамря.

Изкаралият 4 сполучливи мандата като кмет на община Мездра Иван Аспарухов още веднъж влиза в предизборната борба. Официално кандидатурата му беше оповестена във Враца от водача на АБВ Румен Петков.

През първия си мандат е определен с листата на Българска социалистическа партия, след това се явява като самостоятелен или издиган от инициативни комитети, подкрепян непроменяемо от социалистите. От 2014 до 2016 година е зам.-министър на районното развиване.

Явор Говедаров, кмет на село Търън, пък е най-дългогодишният избираем кмет в Смолянска област. Той ръководи едно от най-големите селища с близо 1000 поданици. Всъщност

той е кметувал

в две системи

на локалната власт, когато мандатите са били къси и броят им е общо 13. Бил е издиган от разнообразни политически сили - Българска комунистическа партия, Съюз на демократичните сили, Българска социалистическа партия. Последните два мандата е от ГЕРБ. През 1974 година почнал като секретар на кметството Търън. В интервала 1979-1981 година бил кмет на село Селище, 4 година по-късно - шеф на орготдела в Смолян. От 1985 година е непроменяемо кмет на Търън като на тази служба е с над 40 година трудов стаж. През годините на избори се е явявал с двама до петима съперници, само че постоянно е печелил на първи тур с над 70-80%.

През годините около кметските отговорности Говедаров е бил какво ли не - куриер, нотариус, сключвал бракове и други действия. Оженил е над 200 двойки, в това число и от други краища на България. Има към този момент случаи да бракосъчетава второ потомство.

71-годишният Говедаров, прочут с огромното си възприятие за комизъм, е и началник на локалната ловна дружинка, която е най-многочислената в региона.

В Смолянска област има и различен куриоз - в Неделино никой кмет от началото на демокрацията не може да повтори мандат. С най-вече управнически опит е Мирослав Янчев, който приключва третия си мандат в Златоград.

В област Плевен рекордьор е кметът на община Искър инж. Валентин Йорданов. Управлява четвърти мандат, препоръчан е за пети. Първият е от 1998 до 2003 година След 4 година спиране още веднъж го избират през 2007 и 2011 година През 2015 година печели вота с 57,21%, подсилен от локална коалиция, в която водеща е Българска социалистическа партия. Йорданов е номиниран, само че кандидатурите още не са издигнати публично, споделиха от централата на Българска социалистическа партия в Плевен.

В община Червен бряг кметовете на 2 села приключват 4-и мандат и желаят 5-и. Това са управниците на с. Девинци Галин Янчев и на с. Горник Момчил Митов, определени като самостоятелни.

ГЕРБ-Червен бряг номинира за 4-и мандат кмета на Койнаре Данаил Тоновски, който приключва трети - ръководи града от 2007 година ГЕРБ предложи за 4-и път и кметицата на с. Телиш Нели Дакова.

Следвайки персоналния си лозунг “Това, което споделям, се случва ” Красимир Джонев завършва 5-и мандат като кмет на Летница и е претендент за 6-и. Ветеринарен доктор по обучение, той потвърди, че няма значение коя партия го издига или поддържа - хората на Летница все го харесват и припознават като своя човек.

За първи път се кандидатира, когато е на 33 година, на изборите през 1999 година, от Съюз на демократичните сили, на идващите се явява като самостоятелен, третия си мандат получава като човек на Българска социалистическа партия, изкарва още 4 година като самостоятелен, подсилен от ГЕРБ, а в този момент завършва мандат, повдигнат отново от Българска социалистическа партия.

За 20 година амбициозният управленец направи известна дребната община, за която преди неговото време никой не бе чувал. А през тази година тя стана първенец по скок на заетостта.

Забележителността Крушунските водопади доби известност, откакто Джонев облагороди този естествен парадайс и го трансформира в туристическа дестинация. С привлечените посредством оперативните стратегии средства от еврофондове бюджетът на общината за вложения се удвои, даже утрои посред отминалата икономическа рецесия.

Има и още една причина в Летница да харесват кмета си - това, че практикува и лекарската си специалност. Никога не отхвърля, когато го повикат да лекува болно животно. С подготвеност смъква костюма и отива да оказва помощ.

Кметът на община Батак Петър Паунов пък е единственият в Пазарджишка област, който е на поста 4 следващи мандата. В първите 3 ръководи от листата на Българска социалистическа партия. За четвъртия през 2015 година се кандидатира и завоюва изборите като самостоятелен, подсилен от Българска социалистическа партия.

Година по-късно той напусна социалистическата партия по лично предпочитание. До момента Петър Паунов не е оповестил ще се кандидатира ли за пети мандат.

Кметът на асеновградското село Нови извор Айнур Сейдулов Нешадов от Движение за права и свободи кара 5-и мандат и ще се кандидатира за идващ.

“Никога не съм бил на балотаж. Избирали са ме от раз. Даже

на последния

избор нямаше

други

претенденти ”, изяснява 53-годишният Нешадов. Той ръководи обитаемо място с 352-ма поданици, множеството са възрастни. Признава, че постоянно го занимават с дребни битови проблеми, само че в никакъв случай не отказвал помощ.

В последно време главоболие му създавали локални роми калайджии, които непрестанно се карали между тях и звънели на кмета да потушава свадите. Селото е известно в целия район с огромния си масив от мавруд - 500 дка.

Другият кмет рекордьор в Пловдивско е на Ново село Тодор Атанасов (от БСП) е

с 8 мандата

зад тила си,

или над 30 години като властник. Той обаче към този момент е на 70 година и е взел изрично решение, че повече няма да се кандидатира.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР