Египетското село, което загуби близо 100 мъже при наводненията в Либия

...
Село в Египет скърби за загубата на повече от 70
Коментари Харесай

Село в Египет скърби за загубата на повече от 70 мъже при опустошителните наводнения в източна Либия, съобщиха местни медии.

Социални видеоклипове, разпространени от медиите, показват десетки жълти линейки, превозващи телата на жертвите, пристигащи в село ал-Шариф в провинция Бени Суеф, на около 110 км (68 мили) южно от Кайро.

Стотици селяни заобиколиха линейките, а във въздуха се носеха викове на скръб.

Във вторник либийските власти съобщиха, че телата на 145 египтяни, загинали при наводненията, са били транспортирани обратно през границата.

Най-малко 75 от телата са от Ал-Шариф, казаха египетските медии.

Египет изпрати три военни товарни самолета в Либия, превозващи екипи за търсене и спасяване и помощ, включително медицински консумативи и палатки, според говорител на армията.

Бяха създадени лагери в западния крайбрежен регион, граничещ с Либия, за да осигурят подслон за „нашите засегнати либийски братя, които загубиха домовете си“ в наводненията, според официалния вестник Al-Ahram, на президента Абдел Фатах ал-Сиси упътвания.

Президентът „изказа своите съболезнования на семействата на египетските граждани, загинали в Либия“, каза неговият говорител в сряда и нареди на служителите да осигурят на роднините на починалите „спешна помощ“.

Миналата неделя бурята Даниел причини смъртоносни наводнения в много градове в източна Либия, като засегна най-силно крайбрежния град Дерна.

Два язовира над града се срутиха, изпращайки наводнения, които бучеха по пътя на река Вади Дерна през центъра на града, помитайки цели блокове.

Повече от една четвърт от града е изчезнала, казаха служители на спешните служби.

Обратно в Египет, жител на ал-Шариф каза, че е много обичайно мъжете от селото да работят в Дерна.

„Нашето село има население от около 2000 души“, каза той. „Някои семейства загубиха един член, някои двама, други трима. Ако бяхме във война, нямаше да загубим толкова много мъже.“

Хасан ел-Салхийн, възрастен жител, стисна телефона си здраво и плачеше. Той гледаше снимка на сина си Али, облечен в синя галабия – широка традиционна дреха – който беше загинал при наводненията заедно с трима други роднини.

„Последният път, когато говорих с него, беше преди 20 дни. Но миналия четвъртък се обади на брат ми и той беше в добро настроение, като му каза, че следващия път, когато ни дойде на гости, ще донесе много подаръци за семейството“, каза възрастният мъж, докато ридания раздираха тялото му.

Броят на смъртните случаи в Либия вероятно ще нарасне

Поне 5100 смъртни случая са регистрирани в Дерна, заедно с около 100 други на други места в източна Либия. Повече от 7000 души в града бяха ранени.

Кметът Абдулменам ал-Гаити каза, че броят на смъртните случаи в града може да достигне 18 000 до 20 000.

Най-малко 30 000 души в Дерна са били разселени от наводнението, съобщи Международната организация по миграция на ООН. Приблизително 10 000 души са в неизвестност.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР