Село Габровница, стара бензиностанция на Petrol © Цветелина Белутова Разделение

...
Село Габровница, стара бензиностанция на Petrol © Цветелина Белутова Разделение
Коментари Харесай

Петролният бранш очаква разделение на регистрирани и нерегистрирани търговци

Село Габровница, остаряла бензиностанция на Petrol

© Цветелина Белутова Разделение на регистрирани и на нерегистрирани търговци ще се получи в бранш горива. Това чакат огромните компании, членове на Българска петролна и газова асоциация, откакто на 9 октомври депутатите гласоподаваха срокът за регистрация на търговците на горива, който изтичаше на 26 октомври, да бъде продължен с 3 месеца. Предложението пристигна публично от водача на НФСБ Валери Симеонов. А Народното събрание го гласоподава по неразбираеми аргументи, през промени в преходните и заключителните разпореждания на Закона за тютюна и тютюневите.

Ходът не беше изненада, защото по секторния закон за горивата от месеци текат диспути сред Министерство на стопанската система и разнообразни представители на браншовете, потребяващи по един или различен метод горива. Резултатът от това са голям брой оферти за промени, които мощно променят план на закона. Така да вземем за пример за търговците на дребно се връща опцията обектът да е преместваем, т.е. модулен. А за строителните компании - да доставят с горива както личните и наетите от тях, по този начин й транспортните средства на подизпълнителите си.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В момента отрасловото министерство написа отчет по мненията и се чака да го входира в Министерски съвет. Така удължаването на периода на регистрация от една страна печели време за пробутване на измененията в закона през Народното събрание, а от друга - тушира напрежението преди изборите и отстрани опцията да се стигне до митинги.

Усещане за предумисъл

От Българска петролна и газова асоциация към момента се надяват, че регистрацията ще завърши на 28 януари 2020 година Според тях тя към този момент е била стартирала, само че следващото удължение било обезкуразило доста от търговците.

От организацията пресмятат още, че регистрацията би отстранила най-малко 15% от сивия бранш, който по сметки на Министерство на финансите е 30% от пазара.

Съществува обаче " шизофреничното усещанем че някой желае този закон да не бъде прибавен ", сподели председатяла на БПГА Живодар Терзиев, откакто от началото на предходната година той е постояно отлаган по разнообразни аргументи и способи.

Тези и други проблеми

Бранша има и други проблеми. Компаниите са завели дело пред Върховния административен съд против изискаването да се показва покупната цена на едро на касовата записка, което е заложено в Наредба Н-18. От бизнеса считат, че това може да докара до проблеми сред самите играчи в бранша освен в България, само че и на целия балкански пазар. Всеки да вземем за пример ще може да вижда на каква цена купува съперникът му от даден дистрибутор на едро. И в случай че някой употребява отстъпка от даден снабдител, всеки различен ще има съображение да изиска същото. Фирмите в сектора считат, че това ще докара до равнене на покупната си цена на едро, от което ще загуби конкуренцията.

Проблем е и това, че някои от търговците на горива не обезпечават наложителните ресурси по Закона за запасите от петрол и нефтопродукти, като си понижават разноските и получават една по-конкурентна позиция по отношение на останалите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР