Селфитата може да се окажат безценен помощник при ранното откриване

...
Селфитата може да се окажат безценен помощник при ранното откриване
Коментари Харесай

Следим за сърдечни заболявания със селфита

Селфитата може да се окажат скъп асистент при ранното разкриване на сърдечни болести. Това демонстрират първите проби на нов вид логаритъм, който ще подкрепя лекарите при насочването на пациенти към по-задълбочени проучвания. Резултатите на учените от Националния център за сърдечносъдови болести в Китай са оповестени в Европейския сърдечен вестник, написа Би Ти Ви.

Известно е, че има лицеви характерности, които издават по-високия риск от насърчаване на сходен здравословен проблем, които обаче трудно могат да се проучват с просто око. Затова и те са фокусът на автоматизирания лицев анализ. Тези белези включват изтъняване и посивяване на косата, гънки на ушната мида, отсрочен жълтеникав холестерол към клепачите или мастни пръстени по външния борд на роговицата.

Изследването е извършено измежду 5796 пациенти от 8 лечебни заведения в Китай в интервала сред юли 2017-а и март 2019-а. Медицински сестри са правели по 4 фотоси на лицата на участниците в проучването, които по-късно са прекосявали и по-обстойни прегледи на кръвоносните съдове като коронарна ангиография и компютърна топографска ангиография. В огромния % от случаите догатката на логаритъма се е удостоверило от стандартното проучване – въпреки програмата да е още в ранна версия на развиване.

Целта на китайското изследване е да се създаде на ниска цена и налично приложение, посредством което високорисковите групи пациенти сами да вземат участие в оценяването на своето състояние в продължителен интервал от време, без да се постанова постоянно посещаване на болница.

„ Използването на селфита като способ за следене на заболяване дава елементарен, само че ефикасен метод за отсяване на популацията и ориентиране към по-подробна клинична оценка. Този метод може да бъде употребен изключително в райони с незадоволително финансиране и слаби стратегии за скрининг на сърдечносъдови болести “, разясняват учени от университета в Оксфорд, взели участие в редакцията на изследването.

За да бъдат развити логаритмите и да се обезпечат по-категорични резултати отвън Китай обаче изследването би трябвало да бъде извършено измежду повече участници от други етнически групи. Ако приложението проработи, то може да бъде потребно и по време на пандемията, когато от ден на ден хора се тормозят да посещават лечебни заведения поради риска да се заразят с ковид и оставят профилактичните прегледи на назад във времето, което ги излага на още по-голям риск.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР