Села с под 350 жители все още по закон се

...
Села с под 350 жители все още по закон се
Коментари Харесай

Арбанаси и Мелник не могат самостоятелно да си изберат кмет

Села с под 350 поданици към момента по закон се водят кметства, само че на локалните избори на 27 октомври няма да си избират директно кмет. За това разминаване в закона, което би трябвало да бъде решено от депутатите, предизвести изпълнителният шеф на Националното съдружие на общините (НСОРБ) Силвия Георгиева на конгрес за локалните избори, проведен от сдружението на общините и ЦИК, съобщи в. " 24 часа ".
Такива кметства да вземем за пример са Арбанаси и Мелник. Като тях са общо към 1965 обитаеми места. А Георгиева предизвести, че процедурата по закриване на кметства е дълга и комплицирана, което значи, че до локалният избор на 27 октомври няма да има време да бъде приложена.
Общините обаче няма да получат задоволително средства за подготовка на изборите през тази година, предизвести още Силвия Георгиева. За осъществяване на избори в последните години са отпуснати 218,7 млн. лева, като за организационно-техническа подготовка и хонорари на членовете на секционните комисии са отишли 127,2 млн. лева За логистика на идния локален избор обаче били заделени единствено 20%, или 44,5 млн. лева, акцентира Георгиева.
Вторият проблем са амортизираните копирни машини, които към този момент били употребявани в осем избора. НСОРБ е алармирало Министерския съвет за казуса и е изпратило писмо до Министерството на финансите.
Има и концепция да се усили заплащането на членовете на секционните изборни комисии - съвсем двойно, т.е. да стане 100 лв.. Председателите пък да вземат 120 лв..
До 11 септември партиите и обединенията подават документи за регистрация в ЦИК, а до 16 септември е срокът за регистрация в ОИК. Кандидатските листи за съветници би трябвало да са ясни до 24 септември. На 25 септември ще се организира жребият за номерата в бюлетините. Предизборната акция стартира на 27 септември.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР